Bazom javne nabave do transparentnosti u radu

U Hrvatskoj je aktualno 27.738 javnih nadmetanja vrijednih 35,8 milijardi kuna (M. ANGELINI) 
U Hrvatskoj je aktualno 27.738 javnih nadmetanja vrijednih 35,8 milijardi kuna (M. ANGELINI) 

Bez transparentne javne nabave nema ni transparentne javne uprave, a javnosti dostupni podaci o sklapanju poslova jedan su od preduvjeta u borbi protiv korupcije.

Poznato je da je zbog nepoštivanja javne nabave i sklapanja poslova usmenim dogovorom i u četiri oka, bez mogućnosti objave javnog natječaja i poštivanja načela tržišnog natjecanja, u slučaju Fimi-medije na kraju pao i bivši premijer Ivo Sanader.

Odnedavno u Hrvatskoj funkcionira interaktivna baza podataka javne nabave koju je u sklopu projekta "Antikorupcijske mjere u provedbi politika javne nabave" pokrenula Udruga za partnerstvo i društveni razvoj.

Svi zainteresirani korisnici na web-stranici pod nazivom integrityobservers mogu, nakon što se registriraju, u vrlo kratkom vremenu dobiti precizne podatke o broju sklopljenih i potpisanih ugovora između naručitelja i ponuditelja, ali i doznati više o iznosima koje prate dogovorene poslove. Stranica je namijenjena svima, a od velike će koristi biti i novinarima istraživačima, koji u svom poslu često nailaze na zid šutnje kada ih zanimaju detalji o sklopljenim poslovima.

Pomoću interaktivne baze vrlo je lako provjeriti ugovore i poslove koje su dogovoreni ili se planiraju realizirati na razini ministarstava, državnih i regionalnih agencija, zavoda, županija gradova i općina, a lako je analizirati i konkretne podatke, kako o naručiteljima tako i ponuditeljima u sektoru javne nabave.

U bazi se nalaze ugovori sklopljeni od 1. siječnja 2012. godine. Od svog pokretanja 12. ožujka ovaj interaktivni servis posjetilo je više od 700 korisnika.

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je trenutno 27.738 objavljenih javnih nadmetanja čija procijenjena vrijednost iznosi 35,8 milijardi kuna, dok je u ovom trenutku sklopljen ukupno 8.741 ugovor, čija vrijednost na razini Hrvatske iznosi 10,5 milijardi kuna. HEP-Opskrba je ponuditelj s najvećim brojem potpisanih ugovora (119), dok najveću vrijednost ugovora ima Zagrebačka banka u iznosu od 492,2 milijuna kuna. Poduzeće Cesta Pula, čija vrijednost potpisanih ugovora iznosi 94,3 milijuna kuna, zauzima visoko 13. mjesto među prvih 50 ponuditelja u Hrvatskoj. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

KOJI SU UGOVORI O JAVNOJ NABAVI SKLOPLJENI U ISTRI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter