Bazgalji dobivaju centar za bazgu?

Radovi na školi u Bazgaljima (M. RIMANIĆ)
Radovi na školi u Bazgaljima (M. RIMANIĆ)

Bazgalji dobivaju centar za bazgu? Nakon dugih priprema napokon je počela obnova zgrade nekadašnje škole u Bazgaljima. Na jednoj od zacijelo ljepših školskih zgrada u središnjoj Istri djelatnici tvrtke GIP iz

Nakon dugih priprema napokon je počela obnova zgrade nekadašnje škole u Bazgaljima. Na jednoj od zacijelo ljepših školskih zgrada u središnjoj Istri djelatnici tvrtke GIP iz Karojbe skinuli su krov, otpilili grede te srušili staru međukatnu konstrukciju, a u prizemlju su izvadili stari drveni pod da bi je pripremili za obnovu.

- Nakon što se zgrada očisti od materijala na redu je podizanje nove betonske međukatne konstrukcije, obnova poda u prizemlju i naravno krova, kaže Ivan Mijandrušić, načelnik Općine Gračišće. Ovu investiciju, vrijednu 500 tisuća kuna, zajednički vode Općina i Ministarstvo regionalnog razvoja te svatko osigurava po pola sredstava. Prema planu radovi bi, ako vrijeme bude naklonjeno graditeljima, trebali biti dovršeni do konca godine, kaže Mijandrušić i dodaje da je dio prostora namijenjen radu i djelatnosti MO-a Bazgalji, ali i javnim sadržajima i programima žitelja brojnih naselja ovog kraja.

Ostatak zgrade, koja se nalazi na izuzetno povoljnom prometnom položaju uz prometnicu Križ Lindarski - Žminj, planira se urediti za centar za otkup i preradu bazge. Jedan od prvih sastanaka u novim prostorijama MO-a Bazgalji, kaže Mijandrušić, trebao bi biti dogovor o udruživanju mještana da bi se zajedničkim snagama prionulo realizaciji tog centra. Budući da u okolici raste bazga, a i samo ime Bazgalji podsjeća na nju, načelnik vjeruje da je centar najbolje rješenje za opstanak ove zgrade.

Potaknut informacijama iz Europe, ponajprije iz Austrije i Mađarske, Mijandrušić smatra da uzgoj i prerada bazge mogu potaknuti prosperitet mnogih domaćinstava u ovom kraju. Naime, u tim zemljama postoje plantaže bazge koja se prerađuje i u obliku raznih proizvoda plasira na tržište. Od davnina je poznata kao ljekovita biljka, a mnoga domaćinstva i danas od nje spravljaju sirupe i čajeve. Budući da je bazga iznimno ljekovita, potražnja za njom sve je veća. Stoga upravo u tomu vidi potencijal razvoja područja Bazgalja, ali i okolnih krajeva.

Mijandrušić vjeruje da bazga i proizvodi od bazge proizvedeni u prirodnom i nezagađenom okolišu Bazgalja mogu postati traženi na europskom tržištu, a ne treba isključiti ni mogućnost financiranja ovog projekta iz strukturnih europskih fondova. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter