Bazeni koštaju 49 milijuna, a uređenje okoliša, oprema i nadzor još 16

Simulacija budućeg gradskog bazena
Simulacija budućeg gradskog bazena

Nakon prezentacije glavnog projekta izgradnje Gradskog bazena, za koji će se Pula sport kreditno zadužiti 65 milijuna kuna, javnost se odmah "probudila" i reagirala na činjenicu da je u konačnici bazen skuplji od prvotno rečenih 40-ak milijuna kuna, s obrazloženjem da će se graditi manji bazen jer je jeftiniji i racionalniji. Naime, prilikom odluke da li raditi bazen vaterpolskih dimenzija 33x25 metara ili olimpijskih 50x25 metara, iz gradske uprave su isticali da je vaterpolski jeftinija varijanta zbog koje će kreditno zaduženje biti maksimalno 45 milijuna kuna. 

Prema sada prezentiranom troškovniku, gradski bazen, uz vaterpolski manjih dimenzija 25x10 metara te bazen za bebe, koštao bi 48,8 milijuna kuna. No, troškovi se penju do 65 milijuna zbog dodatnih stavki. Uređenje okoliša procijenjeno je tako na vrtoglavih 4,1 milijun kuna, oprema na 3,2 milijuna kuna, a oprema za sportska natjecanja na 1,9 milijuna, dok je za uređenje infrastrukture predviđeno 0,86 milijuna kuna. Za upravljanje projektom i stručni nadzor predviđeno je još 3,2 milijuna kuna, a rezerviranih sredstva bilo bi 2,7 milijuna kuna. 

Također, navedeno je da se povećala i površina objekta za 1.300 četvornih metara, ali na žalost mnogih građana, prvenstveno plivača, ne zbog olimpijskih dimenzija samog bazena, već zbog drugih razloga.

Kada je projekt prezentiran, reakcija javnosti bila je podijeljena. Zagovornici olimpijskog bazena ukazivali su na nelogičnost odabira manjeg bazena nauštrb 50-metarskog jer se na tematskoj sjednici Gradskog vijeća kao glavni razlog odabira spominjala upravo cijena. Stoga smo od gradske uprave još jednom tražili pojašnjenje o cijeni gradnje budućeg bazena, zbog čega se planira izdvojiti 4,1 milijuna kuna za uređenje okoliša, što od sportske opreme košta 1,9 milijuna kuna, te zašto je površina objekta povećana. 

- Nakon idejnog rješenja, uslijedila je druga faza u kojoj su razmatrane sve komponente projekta: tehničke, cjenovne i zakonske, te je izrađen glavni projekt s ukupno tri bazena: jednog vaterpolo dimenzija 34x25 metara, jednog multifunkcionalnog veličine 25x10 metara te jednog za bebe. Naime, idejno rješenje tek je prva stepenica u izradi projektne dokumentacije i predstavlja osnovu za izradu ostalih potrebnih projekata. U idejnom rješenju gradskog bazena preispitane su tehničke mogućnosti izgradnje, a potom su u glavnom projektu definirani i razrađeni svi ostali potrebni elementi. Tako je glavni projekt u odnosu na idejno rješenje, pored cijene izgradnje samog objekta, uzeo u obzir i uređenje okoliša, opremu za sportska natjecanja, stručni nadzor gradnje, upravljanje projektom, projektantski nadzor, izgradnju trafostanice i plinskog priključka, caffe bar, saunu, multifunkcionalnu i fitness dvoranu, sanitarne čvorove, klupske prostore, svlačionice i ostalo. Zbog navedenih sadržaja, opreme i povećanja tehničke etaže za 1.300 četvornih metara, ukupni iznos kreditnog zaduženja iznosi 65 milijuna kuna čime je još jednom potvrđena ispravna i racionalna odluka o dimenziji izgradnje bazena, odgovorili su nam iz Grada Pule, ali i ističu da iznos zaduženja za gradnju bazena od 65 milijuna kuna predstavlja maksimalni mogući iznos te realno očekuju da će cijena nakon provedenog javnog natječaja biti i manja. 

Na pitanje zašto je povećana površina objekta, odgovaraju da je do toga došlo u suterenskoj, odnosno tehničkoj etaži zbog smještaja opreme bazenske tehnike, termotehničkih i elektrotehničkih instalacija, zakonske obaveze smještaja plinske kotlovnice na dva vanjska zida te izvedbe uređaja za pročišćavanje tehnoloških bazenskih otpadnih voda. 

- Posebna pažnja posvetila se upravo djeci, starijim i nepokretnim osobama te osobama s invaliditetom za čije je potrebe, osim prilagođenih sanitarnih čvorova i garderobnih prostora, predviđen lift u objektu, kao i lift za ulazak u bazen, a cijeli objekt je prilagođen osobama s invaliditetom, ističu iz Grada Pule. 

Pojašnjavajući pak cijenu uređenja "oskudnog" okoliša, kažu da ona obuhvaća izvedbu pristupnog puta s Ulice Veruda i parkirališta, izvedbu sustava oborinske vode s retencijom, uređenje površina trgova pješačke konstrukcije s opločenjem te zasebni gospodarski prilaz i postavljanje vanjske rasvjete. 

Od sportske opreme za natjecanja, pak, predviđeno je postavljanje plivačkih pruga, vaterpolo golova, vaterpolo plutača, startnih blokova, pokretnog lifta za osobe s invaliditetom, kompletne mjerne opreme za plivačka natjecanja, dodirne table, sportske elektronike, specijalizirani softver, glavni video semafor i pomoćni semafor za vaterpolo. 

- Rezervirana sredstva od 2,7 milijuna kuna su sredstva koja su osigurana u kreditu, a nužna su kao osiguranje u slučaju nepredviđenih okolnosti u toku gradnje te će se povlačiti samo u slučaju da za to postoji potreba, zaključuju na kraju iz gradske uprave. (Goran ROJNIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter