Bazen s Pragrandea seli na Valkane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec na sam spomen izgradnje zatvorenog bazena Puljani okrecu ocima. Gradski bazen pusta je želja mnogih Puljana, no radi se o projektu koji je vec dugi niz godina samo prazno slovo na papiru pa je vecina gradana odavno izgubila vjeru da ce dobiti toliko priželjkivan objekt. Bazen se selio na nekoliko lokacija, cak i u more, a Pragrande, lokacija na kojoj je trebao biti izgraden veliki sportski kompleks pompozno najavljen još dok je Pulu vodio Valter Drandic, ostao je i ostat ce mocvarna površina.

To je, naime, jedna od posljednjih informacija koju smo dobili iz gradske uprave, iako je za sada sve još uvijek neslužbeno, prema kojoj ce Puljani najvjerojatnije zaplivati u zatvorenom bazenu na Valkanama, naravno nakon što se najnoviji projekt realizira.

Idejno rješenje sredinom sijecnja

Kompleks na Pragrandeu, kao i svi nerealizirani pulski bazeni prije toga, promašaji su raznih pulskih vlasti. Mocvarno tlo, kako nam kaže sugovornik koji je za sada želio ostati anoniman, odabran je bez detaljne analize tla i planirani troškovi bi zasigurno dodatno rasli pa bi Pragrande vjerojatno postao pulski "Obrovac". Upravo stoga ova gradska uprava krenula je u analizu drugih mogucih lokacija, a kao najidealnija se pokazala površina današnjeg pomocnog nogometnog terena na Valkanama, koja je u vlasništvu Grada.

Prema prvobitnim procjenama, bazen na toj lokaciji koštao bi upola manje nego onaj na Pragrandeu, ciji su troškovi procijenjeni na 90 milijuna kuna - i to inicijalni, ne racunajuci da bi mocvarno trusno tlo uvelike dovelo projekt u pitanje s obzirom na to da bi kompletan kompleks trebalo postaviti na duboko ukopane pilote. Upola jeftinija varijanta na Valkanama zasigurno je realnija, pa cak i izvediva za, u kriznim vremenima, nedovoljno punu gradsku blagajnu.



Buduci da su se Valkane pokazale idealnim kandidatom, gradska je uprava zatražila izradu analize prostornih i arhitektonskih mogucnosti izgradnje bazena, odnosno svojevrsni elaborat idejnog rješenja trebao bi gradskoj upravi biti prezentiran sredinom mjeseca.

Ponuda ce sadržavati analizu lokacije s obzirom na prostornoplanske parametre te prirodne i topografske datosti parcele i okruženja, ocjenu stanja, mogucnosti i ogranicenja razvoja u odnosu na infrastrukturnu opremljenost, izradu idejne studije, odnosno arhitektonsko rješenje. Usto, sadržavat ce simulaciju optimalne konstruktivne i tehnološke metode izgradnje i montaže konstrukcije, a sve prilagodeno lokalnim mogucnostima i operativi. Usporedo ide i procjena troškova, kao i rokovi odredenih faza izgradnje te specifikacija i procjena troškova opremanja bazena i potrebne filtracije i hidroinstalacija, odnosno svih ostalih instalacija.

Realizacija nece biti ove godine


Takvo idejno rješenje, prihvati li ga gradska uprava, trebalo bi biti podloga za izmjene i dopune GUP-a i UPU-a Lungomare. Cilj izrade idejnog rješenja je izvidanje mogucnosti izgradnje bazena po prihvatljivom troškovniku.

Doduše, svi naši sugovornici isticu da je gotovo sasvim jasno da realizacija ovog projekta nece poceti ove godine, ali ce ovo biti dobrodošlo vrijeme za izradu projekta i pripremu potrebne dokumentacije.Takoder, s obzirom na to da u gradskoj blagajni trenutno nema novca za takav projekt, potrebno je analizirati ima li interesa, i mogucnosti, za javno-privatno partnerstvo.

Ne treba smetnuti s uma ni cinjenicu da bi uskoro na lokaciji pored pomocnog terena SRC-a Valkane trebala poceti izgradnja sportskog hotela, u cijem ce se sastavu nalaziti i bazen, a bit ce ureden i ulaz na Lungomare (pristupne ceste, parkirališta, javna rasvjeta, oborinska odvodnja). Time bi komunalna infrastruktura bila spremna za bazen, što bi i Gradu olakšalo samostalno investiranje u projekt koji svi predugo priželjkuju. (Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter