Baza na zemlji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vodnjanskoj galeriji na adresi Portarol b.b. Germana Fiorantija otvorena je samostalna izložba priznatog pulskog umjetnika Erosa Cakica naslovljena "Opus Graphica".

Rijec je o izboru radova iz tri graficke mape, dio kojih smo imali prilike vidjeti i proteklog ljeta u staroj tiskari, gdje je gostovao na poziv Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Upravo je kustos MSUI-ja Mladen Lucic, u društvu autora i domacina, posjetitelje ukratko upoznao s djelima koja krase novi vodnjanski galerijski ambijent.

- Izbor iz triju grafickih mapa Erosa Cakica podrazumijeva svojevrstan presjek njegovog grafickog rukopisa, a ukljucuje prvu grafiku i posljednje, vece radove koji odaju hommage umjetnickim uzorima, poput Emilija Vedove ili Ede Murtica s kojima je Cakic suradivao, rekao je Lucic.

Izloženi radovi, koji datiraju u godine triju desetljeca - '80., '90. i novomilenijskog, okupljaju sve umjetnicke izraze kojima se u to vrijeme priklanjao, dakle, i slikarske i graficke, a prema rijecima Lucica u njima nema disproporcije.

- Možemo prepoznati njegovo kretanje ka transcendentalnoj umjetnosti koja se bazira na zemlji, na pejzažu, a cini to kroz niz asocijativnih postupaka. Pronalazi uzore i u tašizmu, enformelnom pokretu, kojeg se drži i koji i ovdje otkriva kao bazu svoje poetike, iznio je Lucic.

Dodao je nadalje da je "Opus Graphica" osebujan, potpuno autohton te da spaja niz povijesnih i suvremenih dogadanja. Izdvojio je u tom kontekstu americki i europski ekspresionizam, istaknuo njegov odnos s kromatikom, formalnosti i glazbom.

Zvuke iz jedne od tih glazbenih kulisa, tocnije trece po redu mape, culi smo i uoci otvorenja izložbe. Autori i gosti bili su Livio Morosin i Tomislav Šestan, a intervencije kojima su se predstavili definiraju se kroz pojmove elektronske etno glazbe.


Podijeli: Facebook Twiter