Bavarska će se boriti za gornju granicu prihvata izbjeglica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bavarska je za kontingent i gornju granicu prihvata izbjeglica i za to će se CSU i dalje boriti, poručio je u subotu Horst Seehofer sa stranačkog kongresa CSU-a u Muenchenu obilježenog zaoštrenom retorikom protiv izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel.

Nakon otvorenog sukoba s njemačkom kancelarkom i predsjednicom Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angelom Merkel, predsjednik sestrinske stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU) Seehofer i dalje ustraje na zahtjevu svoje stranke za uvođenjem gornje granice za prihvat izbjeglica i produljenje strožeg režima kontrola granica.

"Mi ne želimo politiku dobrodošlice nego politiku razuma. Mi i dalje moramo djelovati na CDU da promijeni smjernice", poručio je Seehofer obraćajući se izalanicima stranačke konvencije koja je u subotu završila u Muenchenu.

CSU, koja u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju, a na saveznoj razini s CDU-om čini Uniju CDU/CSU,  i dalje zagovara ograničavanje broja izbjeglica, rekao je

"Mi smo za kontingent i gornju granicu i za to će se CSU i Bavarska i dalje boriti", poručio je. U Bavarskoj postoji spremnost za prihvat izbjeglica, ali "mogućnosti su ograničene", rekao je

U petak poslijepodne Angela Merkel je, obraćajući se kongresu CSU-a, još jednom odbacila uvođenje gornjih granica broja izbjeglica

Nakon toga je Seehofer otvoreno kritizirao Merkel zbog njezina stajališta prema broju izbjeglica što je javnost doživjela kao dosad neviđeni skandal u odnosima dviju sestrinskih stranaka. Nakon verbalnog sukoba su se unutar CSU-a čak pojavile glasine o raspadu Unije CDU/CSU što je Seehofer danas kategorički odbacio.

"To nije nikakva opcija. Šteta nastala raspadom bi bila daleko veća od dobiti", rekao je Seehofer.

Najveći dio svog programskog govora Seehofer je posvetio izbjegličkoj krizi i sigurnosnoj situaciji u zemlji.

"Država građanima mora dati ono što im teroristi žele oduzeti, a to je sigurnost", rekao je Seehofer i zauzeo se za uvođenje zakona o integraciji stranaca koji bi odredio smjer procesa integracije.

Seehofer je također upozorio da treba što bržeg rješavati izbjegličko pitanje jer bi u protivnom sadašnja situacija išla na ruku strankama s desnog ruba političkog spektra poput stranke Alternativa za Njemačku (AfD) koja, prema Seehoferu, u Bavarskoj ima "tri puta veći potencijal od sadašnjeg".

AfD trenutno, prema posljednjim anketama, uživa podršku od šest do osam posto birača.

"Najbolja zaštita od desnih strujanja je rješavanje problema koji muče građane", rekao je Seehofer. Nakon toga Seehofer je ponovno izabran za predsjednika CSU-a, ali s dosad najslabijim rezultatom - 87,5 posto glasova, dok je prije  dvije godine njegovu dužnost na čelu stranke podržalo 95 posto zastupnika.

Slabiji rezultat povezuje se s nezadovoljstvom unutar stranke zbog sukoba s Merkel, ali i nekim unutarstranačkim sukobima poput onog s bavarskim ministrom financija Markusom Soederom koji zagovara još oštriju politiku naspram izbjeglica. 

Bavarska je jedina savezna pokrajina koja graniči s Austrijom i gotovo sve izbjeglice, a računa se da ih je ove godine u Njemačku ušlo preko 900.000, prvo ulaze u Bavarsku odakle se dalje raspoređuju po ostalim saveznim pokrajinama

Otvorena kritika kancelarke Merkel izazvala je reakcije i u drugom strankama

Zastupnik CDU-a u Europskom parlamentu Elmar Brok žestoko je kritizirao odnos prema predsjednici CDU-a i kancelarki na kongresu CSU-a

"To je nepristojno i neizdrživo. Ovime je odbačena svaka norma normalnog odnosa naspram partneru", rekao je Brok za dnevnik Tagesspiegel. I predsjednik oporbene stranke Zelenih Cem Oezdemir kritizirao je ponašanje CSU-a i pozvao Angelu Merkel da posjeti stranački kongres Zelenih gdje će se prema njoj "ponašati pristojno". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter