Bauk traži zaštitare s alkotesterom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo uprave ovih je dana objavilo natjecaj za nabavu zaštitarskih usluga u kojem traži zaštitare koji ce biti sposobni provoditi i postupak utvrdivanja alkoholiziranosti zaposlenika u sjedištu ministarstva u Maksimirskoj ulici.

Zaštitarsku službu koja je u stanju podvrgnuti zaposlene alkotestu Ministarstvo je spremno platiti nešto više od 237 tisuca kuna i to za razdoblje od 9. travnja do kraja prosinca ove godine. Drugi je to takav natjecaj u Ministarstvu uprave jer je alkotest tražio i bivši ministar uprave Davorin Mlakar u natjecaju krajem 2010. godine.

U Ministarstvu otkrivaju da je u prošloj godini provedeno jedno utvrdivanje alkoholiziranosti zaposlenika, te da je to državu, odnosno upravu, koštalo 200 kuna bez PDV-a. Unatoc tome što su samo jednom trebali usluge utvrdivanja alkoholiziranosti kod zaposlenika, Ministarstvo je i u ovoj godini odlucilo tražiti zaštitara koji je osposobljen obaviti alkotest.

Prema Zakonu o zaštiti na radu, na poslu nitko ne bi smio imati više od 0,5 promila alkohola u krvi, jednako kao ni vozaci u prometu, a zabranjeno je unošenje alkohola u radne prostorije. Pijanstvo na poslu nije izravno spomenuto u Zakonu o radu kao razlog za izvanredni otkaz, iako se podrazumijeva da je otkaz u tom slucaju, pogotovo ako se pijanstvo ponavlja, opravdano.

Zakon propisuje i da se radnika pod utjecajem alkohola udalji s radnog mjesta, milom ili uz pomoc redarstvene službe. (J. MARIC/Novi list)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter