Batvači: Vjernici se poklonili relikvijama sv. Foške


Mnoštvo vjernika okupilo se danas u Batvačima, kod bazilike sv. Foške, kako bi prisustvovali svečanoj misi koju je predvodio vodnjanski župnik, velečasni Marijan Jelenić.

Na tradicionalno hodočašće u čudotvornu baziliku svete Foške, koje se odvija prve nedjelje nakon 13. veljače, hodočasnici su krenuli već rano ujutro. Jedna se grupa, kako doznajemo, put Batvača krenula iz Pule, a druga je u devet ujutro krenula od crkve sv. Blaža u Vodnjanu.

Od Snježane Breljak doznajemo da se prvi put organiziralo i hodočašće za mlade i sve oni koji se tako osjećaju do crkvice sv. Foške popraćeno pjesmom, molitvom, a na njega je krenulo 60-ak ljudi iz svih krajeva Istre. Mnogi su hodočasnici do crkvice došli u vlastitom aranžmanu, automobilima ili pješke, kako bi poslušali svetu misu te zapalili svijeću za zdravlje. Sveta Foška poznata je kao zaštitnica protiv kostobolje, reumatizma, a danas protiv žalosti, ovisnosti mladih.

- Svi smo otišli od svojih kuća da bismo došli pred crkvu staru više od 1.400 godina, crkvu u kojoj se krije lik sv. Foške, mlade mučenice. Upravo mladima, koji su danas najugroženiji, želim da se kućama vrate sretni i s mirom u srcima. Ići u hodočašće znači tražiti sebe, a to znači tražiti Boga. Stoga im želim da nađu sebe, svoga Gospodina i svoju budućnost te im poručujem, kao i svima vama vjernicima, da budu nježni prema sebi jer svaki čovjek koji zna svoje grijehe je velik, poručio je Jelenić vjernicima s oltara.

Svetu misu je pjesmom oplemenio Zbor zajednice Talijana iz Vodnjana i zbor sv. Franje iz Pule. Povodom blagdana sv. Foške, svečano koncelebrirano misno slavlje održano je u i u crkvi sv. Foške u Žminju koju je predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan. (B. PETROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ) 

Trobrodna bazilika sv. Foške pokraj naselja Batvači važan je kulturno-povijesni spomenik. Pretpostavlja se da je ona sagrađena oko 600. godine. Postojeća bazilika nalazi se nedaleko pretpovijesne gradine. Mnogi vjernici koji dolaze u ovu crkvicu tvrde da im se ovdje zdravstveno stanje popravilo, te da su tu našli mir i snagu za život. Prvi zapis o ozdravljenju potječe još iz 17. stoljeća, a zapisao ga je biskup Giacomo Tommasini. Biskupovo svjedočanstvo potvrđuje i narodna predaja. Mnogi vjeruju da je prostor oko crkve i sama crkva izvor jakog elektro-magnetskog zračenja koje pozitivno utječe na ljudsko zdravlje i svatko pozitivno zračenje osjeća na svoj način.


Podijeli: Facebook Twiter