Batvači: Vjernici hodočastili svetoj Foški

Mnogobrojni vjernici pohodili su baziliku svete Foške
Mnogobrojni vjernici pohodili su baziliku svete Foške

Mnogobrojni vjernici pohodili su danas baziliku svete Foške u selu Batvači kojoj se tradicionalno hodočasti 17. veljače. Iako je sveta misa, koju su vodili vodnjanski župnik Marijan Jelenić i fažanski župnik Ilija Jakovljević, započela u 11.30, vjernici su se kod bazilike okupljali tijekom cijelog jutra, želeći na miru kod križa zapaliti svijeću, izmoliti krunicu i druge molitve za sebe i svoje najbliže. I ove je godine misi u Svetoj Foški prisustvovao velik broj mladih i roditelja s djecom, budući da je ova svetica zaštitnica mladih.

Velečasni Jakovljević u svom je govoru podsjetio okupljene na patnje mlade Foške u njenoj potrazi za srećom koju nije mogla naći među rimskim poganskim bogovima, već ju je pronašla u kršćanstvu.

- Kako to da se ta mlada Rimljanka mogla suprotstaviti u to vrijeme i svom ocu i vjerovanjima onog vremena? Jer je duboko vjerovala u sebe, ono što osjeća i ispravnost onoga što čini. Sveta Foška nije hodala okolo i vikala "ja sam vjernica", nego je pokazala svu snagu svoje vjere kada je trebalo, u ključnom trenutku umjesto odricanja od vjere odabrala je smrt. Tako je velečasni Miroslav Bulešić, koji će ako bog da uskoro biti proglašen svetim, odbio da ovaj svijet vlada njime i izabrao mučeništvo, rekao je Jakovljević.

Dodao je da čovjek ne može biti dostojanstven ako čini sve što želi i ne odolijeva svemu što mu svijet nudi, ali i da to odolijevanje ne smijemo svoditi samo na korizmu kada se ljudi odriču cigareta, psovanja, alkohola, mesa ili čega drugog.

- Ne treba se ničega odricati nego biti umjeren u svemu, a bolje bi bilo da se odreknu svog života i prihvate bolji život, neka se znaju pokajati i ispovjediti za svoje grijehe, moliti redovno i živjeti sa svojom obitelji. Jer korizma je ljubiti Boga, kidati okove oko srca i ljubiti bližnjeg svoga, poručio je Jakovljević.

Ovom su se prigodom u bazilici mogle dotaknuti i relikvije Svete Foške, a nakon mise uslijedio je blagoslov nabožnih predmeta i automobila. (Zapisala i snimila Patricija; SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter