Batvaci: Vatra zaprijetila kucama i vatrogascima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki požari na jugu Istre, te u okolici Svetog Petra u Šumi u cetvrtak su na teren izvukli sve raspoložive vatrogasne snage. Dva požara, medusobno udaljena 300-tinjak metara, buknula su oko 14.30 na podrucju uz staru cestu od Batvaca prema Peroju, svega nekoliko stotina metara od naselja Batvaci. Lokalizirana su oko 17 sati, a u pomoc je bio pozvan i kanader.

U kasnim popodnevnim satima u istocnoj okolici Svetog Petra u Šumi, neposredno kraj sela Dragovanci, buknuo je požar koji je do veceri vatrom obuhvatio pojas od cak 40 do 50 hektara zemljišta, uglavnom bjelogorice, niskog raslinja i trava. Požar je prijavljen u 16.30, a do veceri još nije bio lokaliziran. Angažiran je i kanader koji je s deset vodenih naleta sprijecio jacanje buktinje.

Po dolasku na požarište kod Batvaca bilo je odmah jasno da vjetar koji puše samo otežava situaciju, a u jednom trenutku naša ekipa je doslovno bježala u rikverc jer se vatra opasno približila rubu makadama koji je vodio do požarišta. No, nije samo našoj ekipi prijetila vatra vec i vatrogasnom vozilu parkiranom na makadamu koji je u sekundi takoder poceo odmicati od razbuktale vatre.

Problem je predstavljao nepristupacan teren koji nije dozvoljavao da se vatra gasi sa sigurne udaljenosti, a vjetar je iz sekunde u sekundu mijenjao smjer i samo raspirivao vatru.

- Odmah po dolasku na požarište oko 15 sati pala je odluka da se pozove kanader koji polijece iz Zemunika. Tražili smo dva, ali kako i u Dalmaciji gori, dobili smo jedan. Na teren je izašlo 60 vatrogasaca s 20 vozila iz Javne vatrogasne postrojbe Pula, DVD-ova Pula, Medulin, Vodnjan i Peroj. Ovdje je izgorjelo 15-tak hektara guste bjelogorice na skoro 100 posto nepristupacnom terenu. Požar je lokaliziran oko 17 sati, slijedi obilazak cijelog terena pješice s naprtnjacama, a tijekom noci požarište ce osiguravati JVP Pula, te DVD-ovci iz Vodnjana i Pule, rekao nam je Klaudio Karlovic, zapovjednik JVP-a Pula.

Kod Batvaca na srecu nije izgorio nijedan dalekovod, a na teren su preventivno izašli djelatnici Elektroistre, Hrvatskih šuma te policija.

- Vidio sam s balkona oko 14.30 vatru i dim te cuo odmah i vatrogasce. U trenu sam došao ovdje da vidim što se dešava. Na oko kilometar odavde su prve kuce. Na srecu ovdje nema nastambi. Vidio sam i onaj požar na Dragoneri, to je bio užas i sto posto je podmetnuto, rekao nam je Petar Lazni kojeg smo zatekli u blizini požarišta.

Kod Svetog Petra u Šumi tijekom popodneva, kada je zapuhao jugozapadnjak, u potencijalnu su opasnost došle prve kuce u Dragovancima, ali se sa spuštanjem veceri vjetar smirio, pa više nije bilo bojazni od širenja vatre prema naseljima. Požar je u jednoj manjoj tocki stigao i do dionice Istarskog ipsilona izmedu Pazina i Žminja. (Tatjana GRBIC i Andelo DAGOSTIN; snimio Dejan ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter