Batvači: Sv. Foška osvijetljena ekološkom rasvjetom

U planu je postavljanje reflektora i u eksterijeru crkve
U planu je postavljanje reflektora i u eksterijeru crkve

Crkva Sv. Foške u Batvačima na Vodnjanštini nedavno je dobila ekološko osvjetljenje koje je osmislio vodnjanski inovator Naser Rahmonaj, o kojem smo pisali početkom travnja kad je najavio da će njegova inovacija imati upravo takvu primjenu.

Male žarulje i lampice osvjetljavaju interijer Sv. Foške zbog kemijske reakcije koja se stvara njihovim spajanjem na ekološke baterije nastale spojem bakrene žice, slitine magnezija i pamučne vate namočene u slanu vodu. Svjetiljke su postavljene uz oltare, kipove, kao i na zidanim stupovima kojima su pregrađena tri broda crkve, a budući da isijavaju svjetlost slabog intenziteta, poneke i treperavu, prostoru daju mističan ugođaj, što je, kako kaže vodnjanski župnik Marijan Jelenić, bila i namjera.

"Ovo osvjetljenje prostoru daje dodatnu mistiku i iznenađenje kad se vidi jer sva arhitektura crkve na ovaj način dolazi do izražaja. Imamo deset crkvi u Vodnjanu koje nemaju struju i planiramo ih osvijetliti na ovaj način, po ljeti će to lijepo izgledati", rekao je Jelenić spomenuvši crkvice poput Sv. Roka i Majke Božje od zdravlja.

Najprije su razmišljali o osvjetljenju vanjskog i unutarnjeg prostora Sv. Foške, no kad je osvjetljenje postavljeno vani, netko ga je oštetio, vjerojatno iz radoznalosti pa su ga uklonili, kaže Rahmonaj. No, stavit će ipak s vanjske strane nekoliko reflektora da crkva bude potpuno osvijetljena. (P. LUKEŽ; snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter