Batvači: Glas o čudima svete Foške nadaleko se čuje


Unatoč obilnoj i upornoj kiši, pred bazilikom sv. Foške kod Batvači danas se okupio veliki broj vjernika da bi se poklonili mladoj svetici iz 3. stoljeća, čuvarici od mnogih bolesti. Misu u čast zaštitnice mladih, koju je vodnjanski župnik Marijan Jelenić zbog vremenskih neprilika držao unutar bazilike iz 11. stoljeća, mnogi su hodočasnici zbog velikog interesa morali odslušati izvan crkve - pod kišobranima. Iz Rijeke, Zagreba, Slovenije Blagdan sv. Foške slavi se prve nedjelje nakon 13. veljače, a ni ciklona nije spriječila grupu vjernika da do bazilike, koju mnogi povezuju s čudesnim ozdravljenjima, stignu pješke iz Vodnjana.

Vodnjanski vatrogasci koji su regulirali promet iznenadili su se kada su oko 10.30 sati počeli pristizati automobili u velikom broju, jer ih nisu očekivali s obzirom na vrijeme. Nastojali su vozačima omogućiti što bliži parking, da ne moraju više stotina metara po lokvama i blatu.

- Dolazimo svake godine da prisustvujemo misi, a često i kada nije blagdan svete Foške. Iz Pule nam nije daleko, a ovo je posebno mjesto. Da, kao vjernik vjerujem u njena čuda, rekao je Leon Butuči iz Pule. (NAPISAO Zvjezdan STRAHINJA, SNIMIO Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA, 15. VELJAČE


Podijeli: Facebook Twiter