Batata i stevija neće biti zabranjene

Stevija (M. ANGELINI)
Stevija (M. ANGELINI)

Ministarstvo zdravlja priopćilo je u utorak da se uporaba batate u prehrani kao ni uzgoj stevije za proizvodnju prirodnog zaslađivača ne zabranjuju, nakon što se u medijima pojavila informacija da će oni biti zabranjeni radi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije.

"Ministarstvo zdravlja u postupku je donošenja novog pravilnika o dodacima prehrani radi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije koji, između ostalog, uređuju uporabu biljnih vrsta stevija i batata u dodacima prehrani. U medijima se pojavila pogrešna informacija da ministarstvo zdravlja zabranjuje uporabu biljke stevija i slatkog krumpira batate, što ne odgovara istini", kaže se u priopćenju ministarstva te dodaje da to "nikako ne znači da se zabranjuje korištenje batate u prehrani, kao ni uzgoj stevije za proizvodnju steviol glikozida – popularnog prirodnog zaslađivača".

Po prijedlogu izmjena i dopuna Pravilnika o dodacima prehrani, čije se donošenje očekuje tijekom veljače, stevija i batata nisu zabranjene a proizvodnja tih biljaka u Hrvatskoj ničim nije dovedena u pitanje. Ministarstvo zdravlja provelo je javnu raspravu o Prijedlogu pravilnika te ga uputilo na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede. Ono što je u Pravilniku novo je tzv. negativna lista, odnosno lista biljnih vrsta koje se ne smiju koristiti u dodacima prehrani, pojašnjava ministarstvo.

Razlog zbog kojeg se list stevije ne može koristiti kao hrana je to što je list stevije u Europi proglašen "novom hranom" budući da stevija nije bila tradicionalno u uporabi kao hrana. Stoga se registracija i stavljanje na tržište moraju odobriti posebnom zakonom propisanom procedurom. Stevija zasad tu proceduru nije prošla a steviol glikozid, kao sastojak stevije, proceduru je prošao i odobren je za stavljanje na tržište kao sladilo.

Kod batate je problem to što korištenje izoliranih aktivnih tvari, koje sadrži gomolj biljke, nije dovoljno istraženo za primjenu u dodacima prehrani, no sam gomolj može se koristiti kao hrana u svakodnevnoj prehrani, kaže ministarstvo.

"Dodaci prehrani su koncentrirani izvor hranjivih sastojaka (npr. pojedinih vitamina, minerala, omega 3 masnih kiselina) koje uzimamo radi obogaćivanja prehrane i poboljšanja zdravlja, obično u obliku tableta, kapsula i drugim oblicima sličnim lijekovima. Jednostavnim rječnikom rečeno dodaci prehrani su između hrane i lijekova, regulirani su propisima o hrani, ali zbog sadržaja koncentriranih sastojaka imaju značajniji fiziološki učinak u odnosu na klasičnu hranu, te ih ne bi trebalo miješati s uobičajenom hranom i namirnicama", dodaje se. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter