Batanu pretvorili u simbol Rovinja

Članovi udruge ponosni zbog dobivenog priznanja (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Članovi udruge ponosni zbog dobivenog priznanja (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Veliku feštu pod nazivom "Okusi i zvukovi batane" na Trgu maršala Tita organizirali su članovi Eko-muzeja Batana, koji su na netom održanim Danima turizma u Zadru osvojili nagradu u kategoriji "Doživimo Hrvatsku-Oznaka kvalitete u kulturnom turizmu 2013", a koju dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica u suradnji s ministarstvima turizma i kulture.

Priznanje je u ime 130 članova Udruge Kuća o batani primio tajnik Livio Chiurco, kazavši novinarima na rovinjskoj fešti da je ona izniman kompliment za dosadašnji rad, ali i poticaj za daljnje djelovanje.

- Punih devet godina članovi Udruge Kuća o batani skrbe o našoj kulturnoj baštini te žive svoju tradiciju i prošlost u punom smislu te riječi. Ne tako davno ribarska je batana, u konkurenciji modernih i jeftinijih plovila, bila suočena s nestankom.

Srećom, te se 2002. godine našla grupa entuzijasta koja je prepoznala problem i krenula u njegovo rješavanje. Danas, osim što je naša tradicionalna brodica iščupana iz zaborava postala je i prepoznatljiv simbol i sinonim grada, rekao je zamjenik gradonačelnika Rovinja Marino Budicin, ujedno i jedan od utemeljitelja i koordinatora projekta "Kuće o batani".

Budicin je podsjetio i da je još 2007. godine udruga pomorskih muzeja Mediterana, u selekciji 96 muzeja, upravo rovinjski muzej kandidirala za nagradu europskog muzeja godine. Iako je prva nagrada izostala, muzej je uvršten među četiri najljepša u Europi.

- Ove godine kandidiramo i za nagradu najljepših povijesnih luka Mediterana. Ta je činjenica već sama po sebi značajna, a hoćemo li nagradu i osvojiti znat će se koncem godine u francuskom Marseilllu, ovogodišnjem gradu kulture, kazao je Budicin. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter