Batanom do spacia

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada se s malog mola u centru Rovinja nedaleko od glavnog trga u batanu ukrcavaju gosti, fotoaparati škljocaju sa svih strana. Rijec je o povorci "Batanom do spacia": brodicom ravnog dna krece se u dir oko starogradske jezgre sve do druge strane poluotoka.

Tamo se s mora ulazi u spacio Matika, mjesto gdje su se nekada skupljali Rovinježi i pili vino koje se ondje proizvodilo. Osim vina, gostima se danas nakon romanticne vožnje nude i morski specijaliteti.

U gotovo direktnom kontaktu s morem i domacim ribarima pod svjetlom ferala povorka podsjeca na vožnju gondolom kanalima Venecije, ali je puno intimnija. Sve je zacinjeno autenticnom lokalnom glazbom. Povorku prate, naime, clanovi folk skupine Batana ili KUD-a "Marco Garbin".

Projekt "Batanom do spacia" pokrenuo je prije tri godine rovinjski TZ, a sada ga je pod svoje okrilje preuzela udruga Kuca o batani. Na raspolaganju udruge je pet batana, a goste voze Giordano Banich, Doriano Malusa, Gianpietro Venier, Sandro Venier te Gianni Quaranttotto.

Batane koje se koriste u tu svrhu izgradene su upravo ispred muzeja Kuca o batani u posljednjih nekoliko godina ili su u vlasništvu clanova udruge.


Podijeli: Facebook Twiter