Batane i bitinaduri - romantično lice Rovinja


U sklopu projekta Istra Inspirit, proteklog je vikenda upriličena treća i posljednja u nizu ovogodišnjih večeri u spaciu u Rovinju, koju zajedno s Istarskom županijom, odnosno Istarskom razvojnom turističkom agencijom i Turističkom zajednicom Istre, organizira udruga Kuća o batani, a koja je ovaj projekt pokrenula prije nekoliko godina.

Poseban doživljaj i iskustvo kojega ovaj projekt želi potaknuti, kroz druženje u spaciu i vožnjom batanama, nudi se na malo drugačiji način. Nakon posjeta eko-muzeju "Kuća o batani" posjetitelji se ukrcavaju na tipičnu rovinjsku brodicu ravnog dna gdje ih dočekuju barcarioli koji ih veslajući oko starogradske jezgre dovoze do tipičnog mjesta susreta ribara i poljoprivrednika - spacia, a tu ih je uz bogatu tipičnu gastro ponudu dočekao i ljutiti vlasnik, kojega je ovoga puta glumio Matija Ljuba iz Pule.

Za glazbeni ugođaj i povratak u prošlost pobrinuli su se bitinaduri KUD-a Marco Garbin rovinjske Zajednice Talijana. Uz hranu i piće zaigrale su se i stare igre poput more, a sve je prošlo u opuštenoj i veseloj atmosferi.

Manuela Hrvatin, voditeljica projekta, naglasila je kako se na ovaj način nudi poseban doživljaj Istre, odnosno Rovinja te njegove brodice batane i spacia. Kazala je kako se za drugu godinu planira dodatno obogatiti ova ponuda, odnosno ponuditi nešto novo kako bi taj doživljaj bio još potpuniji, a istaknula je, da ovu ponudu nije trebalo dodatno promovirati budući da je zahvaljujući udruzi "Kuća o batani" već dobro uhodana.

Uz domaće, prisutni su bili i strani gosti koji su pohvalili ovaj projekt te se opustili i uživali u posebnoj atmosferi spacia iznad kojega stanuje i njegov vlasnik Romano Matika, a koji je od 2006. godine sastavni dio eko-muzeja Kuća o batani. (Napisala i snimila Mihaela MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter