Batana na zaštićenoj svjetskoj listi UNESCO-a


Rovinjski eko- muzej Kuća o batani ili Casa della batana ove godine konkurira za upis na UNESCO-vu listu najboljih praksi u području očuvanja nematerijalne baštine svijeta, jedini iz Hrvatske. Kandidaturu je još 2014. predalo Ministarstvo kulture, a kako saznajemo od koordinatora ovog zanimljivog i inovativnog eko-muzeja koji veliča tradicionalno plovilo Marina Budicina, očekuje se da će UNESCO ovu kandidaturu prihvatiti do kraja ove godine.

- Ministarstvo kulture predložilo je eko-muzej i udrugu da se uvrste na listu UNESCO-ove liste nematerijalne baštine 2014. godine, a ta je kandidatura ponovljena prošle godine. UNESCO je kandidaturu prihvatio i očekujemo da će ona biti prihvaćena od UNESCO-a do kraja ove godine jer ispunjava sve potrebne kriterije. Mi smo se kandidirali budući da je umijeće gradnje batane primjer valorizacije pomorske baštine, kazao je Budicin.

Stručna suradnica ovog muzeja koji je otvoren 2004. godine Tamara Nikolić Đerić istaknula je kako je to jedina kandidatura iz Hrvatske na ovoj listi UNESCO-s koja je pokrenuta 2009. godine.

- Riječ je kategoriji najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulture. Na tu je listu kandidiran eko-muzej, udruga i svi naši programi koji su pridonijeli očuvanju nematerijalne kulture u cijelosti Rovinju. To se dakle ne odnosi samo na batanu, već i na bitinade, dakle glazbeni izričaj te istroromanski dijalekt, odnosno govor, kazala nam je Nikolić Đerić, inače i kustosica u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Ona od 2014. radi i za eko-muzej Kuća o batani budući da je i sama rodom iz Rovinja te je njezin nono imao batanu. Inače, na hrvatskoj listi zaštićene kulturne baštine Ministarstva kulture već se nalaze batana te bitinade.

- Kandidatura je predana 2014. godine, ali nas te prve godine nisu razmatrali jer Hrvatska ima velik broj upisanih dobara. Prošle godine smo ponovno morali predati aplikaciju, tako da je sada kandidatura na razmatranju u Parizu što je za nas velik uspjeh. Do kraja godine trebali bismo znati kako smo prošli. Već sama činjenica da nas je ministarstvo prepoznalo kao jedini primjer u Hrvatskoj da se upiše na UNESCO-ovu listu, a u svijetu je 11 takvih primjera, je veliki uspjeh. Ova kandidatura nam je potvrda da je nematerijalna kulturna baština živa kultura stalno u mijeni te da ju stalno treba njegovati, veli nam Nikolić Đerić. Ističe da je već jedan sličan primjer ovakvog muzeja u Brazilu na listi - Fandago's Living Museum. Na listi su i razni primjeri očuvanja nematerijalne baštine iz Indonezije, Belgije, Meksika te drugih zemalja svijeta.

Muzej je i prava turistička atrakcija Rovinja, ako i obližnji škver gdje se pokazno grade batane. U promociju kulture i baštine spada i njihov program vožnje batanama od eko-muzeja do obližnjeg spacia. Stoga ne čudi da muzej godišnje posjeti i do 10 tisuća posjetitelja, što školskih i vrtićkih grupa, što turista te da su dobitnici brojnih priznanja i nagrada. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter