Batana Leonberg vracena moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obnovljena batana Leonberg svecano je porinuta u more proteklog vikenda u sklopu prve ovogodišnje "Veceri ribarske tradicije", nagradivane manifestacije koju vec petu godinu zaredom provodi rovinjska Turisticka zajednica u suradnji s udrugom "Kuca o batani" i pod pokroviteljstvom Grada Rovinja.

Od malog mola prema Trgu Riviera sve je bilo u znaku tradicije i nekadašnjeg nacina života. Mnogobrojni posjetitelji i domaci mogli su iznova ili prvi put vidjeti uprizorenje ribarskih vještina - krpanje i pletenje mreža, vrša, domižana, i sve uz zvukove tradicionalnih pjesama bitinada i aria da nuoto.

Okosnica manifestacije bilo je naravno porinuce batane. S trga Rivijera clanovi udruge na celu s kalafatom Mladenom Takacom, predvodeni folklornom grupom KUD-a "Stjepan Žiža" i pjesmom folk grupe "Batana", kao i obicno na rukama su obnovljenu batanu prenijeli do malog mola i porinuli u more. Pred porinuce folk skupina Batana i gradani su otpjevali himnu ove brodice "La viecia batana".

Uz ribarsku tradiciju neizbježno je i dobro vino te jela od ribe koju su pripremali kuhari Maistre i clanovi udruge "Kuce o batani". Posjetitelji su uz to mogli kušati vrhunska vina iz zadruge Vitis i nagradena maslinova ulja rovinjske zadruge u osnivanju Rubinum.

Prvi put na fešti su se sa svojim autohtonim proizvodima predstavili i domaci clanovi medunarodnog projekta za valorizaciju kulturnog turizma SeeNet, iz Pazina, Varaždina, Brtonigle i Završja, u koji je ukljucen i Rovinj.

U kulturno-zabavnom programu koji se odvijao na dvije pozornice - na Trgu Rivijera i Trgu Maršala Tita nastupila su kulturno-umjetnicka društva Marco Garbin i Stjepan Žiža, folk grupa Batana, klapa Kumpanji sa otoka Korcula, Franko Krajcar i grupa Indivia, Vesna Nežic Ružic te duo Magnolija. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter