Baštinska zaštita je imanentna potreba budućih generacija

Proslava 19. obljetnice osnutka JP Natura Histrica obilježena i nastupom KUD-a "Marco Garbin" (N. O. R)
Proslava 19. obljetnice osnutka JP Natura Histrica obilježena i nastupom KUD-a "Marco Garbin" (N. O. R)

U rovinjskom Domu kulture predstavljanjem knjige "Zaštićene prirodne vrijednosti Istarske županije", autora Mirjane Herak, Slavka Brane, Nataše Čehić i Elvisa Zahtile, kao i ukoričenjem manje knjižice "Natura Histrica - Naša priča: od prvih koraka do punoljetnosti (1996.-2014.)", autorice Mirjane Herak, proslavljen je 19. rođendan Javnog poduzeća Natura Histrica. Ujedno, bila je ovo prigoda da se podsjeti na razloge osnutka, osnivače, ali i sve ono što se tijekom gotovo dva desetljeća učinilo na zaštiti i valorizaciji prirodne baštine.

Prva u Hrvatskoj

Samom rođendanskom slavlju, uz nazočnost bivših glavnih aktera - prve v.d. ravnateljice Mirjane Herak, bivšeg ravnatelja dr. Ivice Matoševića i sadašnjeg dr. Elvisa Zahtile, ali i inicijatora osnutka prve županijske ustanove osnovane u RH, dr. Lida Sošića, prisustvovali su brojni gosti i uzvanici, među kojima i predstavnici Grada Rovinja - dogradonačelnik Marino Budicin, dožupanica Viviana Benussi, te pomoćnik ministra Zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep.

Svi su uzvanici redom isticali važnost zaštite okoliša, ali i podsjetili na činjenicu da je riječ o prvoj i najstarijoj ustanovi u Hrvatskoj koja kao zasebna pravna osoba obavlja svoju djelatnost zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih dijelova prirode, osobito zaštićenih područja Istarske županije, još od srpnja 1996. godine. Pomoćnik ministra Nenad Strizrep, uz čestitke slavljenicima, naglasio je i da Hrvatska ima 19 zaštićenih parkova prirode koje godišnje posjeti tri milijuna ljudi, ali i da je u zadnje četiri godine u njihovu valorizaciju uloženo oko 400 milijuna kuna.

Također, osvrnuo se i na žičane prepreke koje se ovih dana postavljaju/skidaju na granici sa Slovenijom, apeliravši na potrebu njihovog skidanja, jer žicama nije mjesto u prirodi. Krajobrazni arhitekt dr. Lido Sošić podsjetio je prisutne na dane osnutka Javne ustanove, kazavši da je to bilo pionirsko doba prepuno entuzijazma, dok je ključna poveznica koja je, pokazalo je vrijeme, rezultirala uspjehom i odličnim radom bila poveznica s ljudima koji žive i rade na području Istre.

Za potpun doživljaj

- Načelna opredjeljenja bila su da se postojeće vrijednosti treba zaštiti i obnavljati, nove prostorne strukture kvalitetno planirati i oblikovati, razvoj usmjeriti po načelu održivostii a prirodi osigurati, gdjegod je to moguće, nesmetani razvoj, rekao je dr. Sošić istaknuvši i da zaštita nije sama sebi svrha, već se na nju treba gledati kao na kompleksnu društvenu vrijednost. Stoga, smatra i poručuje inicijator JP Natura Histrica, da je baštinska zaštita imanentna potreba i svih budućih generacija.

O samim knjigama autori nisu govorili mnogo. Možda i upravo zato jer je i u recenzijama dr. Ivan Martinčić naglasio da je napisana znalački i cjelovito, istovremeno stručna i zanimljiva prirodoznalcima, a opet s jakim atributima popularnog i zanimljivog teksta za najširu publiku.

- Ako već danas odlučite izmaknuti se iz brzaca zahuktale svakodnevnice, sugeriram da uzmete bicikl i krenete stazama istarskih prirodnih ljepota. S pouzdanim vodičem kakav vam je u rukama, doživljaj će biti potpuniji i bolji, preporučuje i sugerira Martinčić u predgovoru ove vrijedne knjige. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter