Baština učkarskog kraja na Poklonu

U nedjelju Učkarski samanj
U nedjelju Učkarski samanj

U jubilarnom desetom izdanju, tradicionalnoj fešti koja će na prijevoju Poklon, u Park prirode Učka ove nedjelje od 10 do 20 sati ugostiti desetak tisuća posjetitelja, promijenili su naziv iz "Učkarskog sajma" u "Učkarski samanj" kako bi se i time istaknula njena lokalna nota.

- Dočekali smo deseto jubilarno izdanje uz ocjenu da je sajam postignuo svoju svrhu i namjenu, a to je očuvanje i prezentacija baštine učkarskog kraja i okolice kao i promocija lokalnih proizvođača autohtonih proizvoda, o čemu svjedoči sve veći broj posjetitelja, ali i izlagača, istaknuo je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić.

Više od 40 štandova

Na više od 40 štandova maleni proizvođači, OPG-ovi, obrtnici, nudit će svoje proizvode; prave gastro delicije poput sira, maslinovog ulja, mesnih proizvoda, teranina, rakija, kolača i keksa, marmelada i sirupa, meda kao i proizvode od ljekovitog bilja, voće i povrće, razne namaze, tartufe, gljive, bobičasto voće... Jedinstvena je to prilika da se kupe proizvodi direktno iz ruku ljudi koji ih proizvode i kojih najčešće nema u trgovinama široke potrošnje.

U izložbenom dijelu moći će se razgledati etno zbirka Lovranšćine, lončarenje na kolu, izrada drvenih bačvi, obrada kamena, autohtoni glazbeni instrumenti i njihova izrada, izložba gljiva, a kao posebni gosti dolaze članovi "Mreže škola" Parka prirode Učka koji će u suradnji s Udrugom "Žmergo" predstaviti projekt EAThink, kao i predstavnici iz ostalih zaštićenih područja Hrvatske koji će predstavljati brand "Parkovi Hrvatske". Atrakcija za najmlađe već je tradicionalno tor s domaćim životinjama; istarskim govedom - boškarinom, istarskom ovcom - pramenkom, domaćom kravom, istarskim tovarom te kozom.

U 11 sati u Učionici u prirodi, započinje predstava za djecu "Kako je princeza postala žaba" koju izvode članovi umjetničke organizacije "Clou" i "Teatar Oz" dok se u isto vrijeme, u Maloj šumskoj sceni odrasli mogu opustiti na radionici oslobađanja stresa "Relaksacija u zelenoj oazi mira Učke" u organizaciji Učilišta Lovran.

Izrada balzama

Za jubilarno izdanje, edukativna predavanja zamijenjena su radionicama, u 12 sati pčelarska udruga "Učka" iz Opatije će djeci predstaviti čudesan svijet pčela, u 14 sati započinje radionica izrade prirodnog balzama za usne pod nazivom "Učkarske padine u službi ljepote" koju vodi fitoaromaterapeut Boris Oštarić, a u 15.30 sati radionica sirove hrane "Živom hranom do zdravlja i vitalnosti" u organizaciji Udruge "Živa hrana". Posjetitelji će imati priliku okušati se i u posebnom izazovu - Šumskom lovu na blago.

Cijeli sajam pratit će i bogati kulturno-zabavni program koji započinje u 12.30 sati, a u kojemu će nastupiti Duo Feniks, Udruga Tinta910, Šćike i Zastoj band.

Kako na sajam

Na dan održavanja sajma starom cestom preko Učke prometovat će se jednosmjerno iz smjera Istre prema Kvarneru. Posjetitelji koji stižu s Kvarnerske strane, moraju proći tunel Učka, izlaze na izlaz Vranja i zatim starom cestom do Poklona. Za povratak kući koriste izlaz Veprinac. Posjetitelji koji stižu s istarske strane, priključuju se na staru cestu preko Učke do Poklona. Za povratak kući koriste izlaz Veprinac te dalje kroz tunel Učka nastavljaju put Istre. Posjetiteljima će se uručiti bon, čijim će predočenjem na naplatnim kućicama, plaćati sponzoriranu cijenu cestarine od 10 kuna za 1 i 1a kategoriju vozila. Posjetiteljima koji koriste ENC uređaj Bina-Istre, bit će naknadno vraćena razlika na pretplatnički račun do iznosa sponzorirane cijene cestarine. Sponzoriranu cijenu cestarine za prolazak kroz tunel Učka omogućuje Bina-Istra.

Za one željne planinarenja organizirana su dva planinarska pohoda: u suradnji s PD "Knezgrad" iz Lovrana, polazak u 10.15 sati iz Lignja, predviđeni dolazak na Poklon oko 12 sati. U suradnji s PD "Opatija", polazak u 8 sati iz Opatije, sa parkinga preko puta hotela "Admiral", predviđeni dolazak na Poklon oko 12 sati. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter