Bastijanić: Škopac i Demetlika, podnesite ostavke!

Mladen Bastijanić pored Krapanskog potoka (R. SELAN)
Mladen Bastijanić pored Krapanskog potoka (R. SELAN)

Mladen Bastijanić, nezavisni labinski gradski vijećnik, danas je na konferenciji za novinare pozvao Dina Škopca i Tulija Demetliku, direktora i predsjednika Skupštine Vodovoda Labin, da odstupe sa svojih funkcija zbog lošeg stanja u vodoopskrbi i odvodnji. S novinarima se susreo uz Krapanski potok, kod crkve sv. Barbare, da bi pokazao kako izgleda vodotok koji prima otpadne i fekalne vode te da bi, s obzirom na to da je sv. Barbara zaštitnica rudara, pozvao na onakvo jedinstvo u rješavanju ovog problema kakvo je nekada vladalo među rudarima.

Pročitao je svojevrsnu optužnicu za Škopca i Demeliku zbog, kako kaže, dvogodišnjeg nerada.

- Krivi su što Labinština ima najvišu cijenu vode u Istri, što plaćamo najveću naknadu za održavanje sustava u iznosu od 28,25 kuna, što imamo najveći gubitak vode u Istri od 34,8 posto, iako ga direktor u izvještajima prikazuje manjim, što jedini u Istri nemamo uređaj za pročišćavanje sirove vode pa se voda samo klorira i krivi su za neulaganje u razvoj pa zbog neizrađenih projekta nismo iskoristili pretpristupne europske fondove, naveo je on.

Danak neizgrađenosti sustava, tvrdi, Labinjani su platili nedavno kada su zbog zamućenja izvora uslijed jakih kiša pili vodu iz izvora Fontegaia, Kokoti i Mutvica koja je bila blizu granice dozvoljene zamućenosti, a u isto vrijeme je izvor Kožljak s najkvalitetnijom vodom u Istri davao 85 litara vode u sekundi, što je više nego dovoljno za labinsku potrebu od 50 litara u sekundi, ali se zbog tehničke ograničenosti moglo uzimati samo 17 litara.

- Neispravnih uzoraka voda bilo 3,9 posto, što znači  da je od približno 25 tisuća potrošača oko tisuću ljudi popilo neispravnu vodu, procijenio je.

Škopcu je predbacio da je uoči nedavno održane tematske sjednice labinskog Gradskog vijeća o odvodnji i zaštiti izvora pitke vode s web-stranice Vodovoda skinuo dio nalaza Zavoda za javno zdravstvo u kojemu stoji da su Fontegaia i Kokoti stalno onečišćeni bakterijama fekalnog podrijetla. Upravljanje Vodovodom prepustio bi mlađim članovima vladajućeg IDS-a, koji, ističe, na sjednici pokazali svijest o važnosti zaštite izvora. 

Vijeće je, podsjetimo, jednoglasno prihvatilo prijedlog isključivanja otpadnih i fekalnih voda iz potoka i njihovog pročišćavanja prirodnim putem u Raškoj dolini, koji je Bastijanić sastavio zajedno sa sedam oporbenih vijećnika te zadužilo gradonačelnika Demetliku i rašku načelnicu Gloriju Paliska Bolterstein da ga u roku od 60 dana prouče i o tome podnesu izvještaj.

Bastijanić je pesimist u pogledu realizacije predloženog projekta, odnosno smatra da će vladajući 3,5 milijuna kuna koje planiraju dobiti od Hrvatskih voda utrošiti na širenje labinskog pročistača otpadnih voda iz kojega se vode ispuštaju u Krapanski potok. Zbog djelomičnog poniranja on je prijetnja izvorima.

- Nikakvo pročišćavanje ne može zaštititi izvore i vratiti život u  potok, naglasio je Bastijanić.

Dok je Krapanski potok prihvaćao samo prirodne i rudničke vode, u njega su jegulje zalazile sve do Poco Franca, što je na kilometar zračne linije od središta Labina.  (R. SELAN)                           


Podijeli: Facebook Twiter