Bastijanić: Borim se za zdravlje, zrak i vodu

Mladen Bastijanić: Ne moren kontra sebe pa moram protiv karbonjere (I. RADIĆ)
Mladen Bastijanić: Ne moren kontra sebe pa moram protiv karbonjere (I. RADIĆ)

Malo zbog kuštrave frizure, malo zbog stasa, ali najviše poradi građanske hrabrosti Mladen Bastijanić iz Vineža kršten je nadimkom Veli Jože na naslovnicama jučerašnjih dnevnih novina. Maštoviti ilustratori smjestili su ga simbolički pod golemi dimnjak termoelektrane u Plominu jer se njenom planiranom trećem bloku na uvozni ugljen, snage 500 MW, ovaj novopečeni nezavisni gradski vijećnik Labina suprotstavio i - sudskim putem.

Bastijanić je, naime, jedan od sedmorice građana Labinštine koji su, kao fizičke osobe, lani u listopadu podnijeli tužbu Upravnom sudu u Rijeci protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja tzv. ekološke dozvole za TE Plomin 3. Prvo ročište u postupku koji objedinjuje istovrsne tužbe ekoloških udruga Zelena akcija i Zelena Istra te onu Istarske županije održano je prekjučer.

Tužitelji se pozivaju na prostornoplansku neusklađenost projekta Vlade i HEP-a glede izbora energenta i snage elektrane, ali i na niz drugih stavki poput manjkavosti iz studije utjecaja na okoliš, koje se odnose na zdravstvena i pitanja alternativnog energenta.

- Nimalo mi ne imponira, štoviše, čak mi i smeta to što me se sada zove Veli Jože. Ne činim ovo zbog medijske slave, već iz osobnog poriva. Jednostavno ne želim da nam u našem kraju nastavljaju gomilati prljavu industriju, pa da jedno sutra moramo seliti zbog nečistog zraka i vode. Onomad je elektrana u Plominu možda i bila opravdana zbog ovdašnjeg rudnika.

Karbon je bio sirovina 19. i gotovo cijelog 20. stoljeća, imali smo ga tu pod nosom, ali otkako je zatvorena kova, on nam više ne treba!, napominje Bastijanić.

Glavni mu je motiv, otkriva, borba za zdravlje, zrak i vodu. Potonji resurs u njegovu je fokusu jer se lokalne vlasti, kako veli, "ispod stola" u korist HEP-a olako odriču Bubić jame kao najvažnijeg izvora pitke vode na Labinštini.

- Što očekujete od tužbe?

- Pravna država ipak ne funkcionira u svim segmentima, pa će jaki politički lobiji koji zagovaraju ugljen pritiskati sud. Spasiti nas može jedino razum, i to, opet - politike: vjerujem da će nadležni napokon uvidjeti da guraju projekt protiv volje ljudi koji ovdje žive. S obzirom na brojne zagađivače na Labinštini, kvaliteta zraka ionako je upitna. Očuvajmo ga barem donekle za nove generacije. (Igor RADIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter