Bastardi traže azil

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na terasi Arube danas ce biti održana cjelodnevna kampanja pod nazivom "Bastardi traže azil" u sklopu koje ce tijekom dana biti održane izložbe crteža i fotografija, a uvecer besplatni koncerti. Sudjelovat ce nastavnici i djeca iz osnovnih škola Vidikovac i "Giuseppina Martinuzzi", pulska Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna, fotografi Ingrid Ugussi, Borjan Radolovic, Lara Vujica i Ana Fornažar te DJ Puppy.

U 18 sati ce se na pozornicu popeti clanovi glazbenog studija Carobna frula, nakon kojih ce nastupiti Light Cast. U 19 sati bit ce pušteno 100 balona koji simboliziraju puštanje pasa na slobodu, a od 21 sat nadalje prisutne ce zabavljati The Bastardz. Od 10 sati pa do kraja programa bit ce prikupljani potpisi za otvaranje azila kod Otvorenog kaznenog zavoda Valtura, ciji projekt vec sedam godina leži u ladici pulskih gradonacelnika. Zakonski rok za njegovo otvorenje istekao je krajem prošle godine, no ta cinjenica nadležne nimalo ne brine buduci da zbog toga ocito nece snositi nikakve posljedice.

- Zakoni koji se odnose na životinje lijepo su napisani, ali ljudi ih se ne pridržavaju. Gradani još uvijek ne poštuju odredbu prema kojoj se oni moraju brinuti o razmnožavanju vlastitih kucnih ljubimaca, a s druge strane jedinice lokalne samouprave ništa ne ulažu i ne rade po pitanju otvaranja skloništa. Nekada smo bili vodeci u regiji po brizi za životinje, a sada smo izgubili korak te za drugim gradovima kasnimo bar desetak godina.

Do sada smo samo uspjeli u tome da Opcina Ližnjan ucrta sklonište za grad Pulu ili cak citavu Istarsku županiju u prostorni plan, dok drugih pomaka nije bilo, kazao je na jucerašnjoj konferenciji za novinare Renato Peteh, direktor pulske Veterinarske stanice, pokrovitelja manifestacije pokrenute zahvaljujuci grupi gradana okupljenih na Facebooku.

U ime Grada Pule podršku dogadaju dao je Vinko Knez, koji je kazao da bi slicnih gradanskih inicijativa, koje ce vršiti pritisak na Grad da bi on osigurao azil sukladno zakonu, trebalo biti više. Što se tice lokacije kod OKZ-a, rekao je da ona više odgovara od Kaštjuna, medutim, problem predstavljaju neriješeni imovinskopravni odnosi.

Dodao je da inicijative za otvaranje azila postoje i u drugim istarskim gradovima i zato se svi zajedno trebaju dogovoriti gdje ce on biti. Privatne inicijative, prema njegovim rijecima, ne mogu takvo što napraviti bez podrške lokalne zajednice jer su propisi previše zahtjevni.

- Dajte glas za one koji to ne mogu uraditi, apelirala je Nina Maslovaric, koja predstavlja pet i pol tisuca gradana okupljenih na Facebooku u grupu "Grad Pula napuštene kucne ljubimce sklanja na odlagalište otpada". Dodala je da ce u sklopu kampanje raditi na osvješcivanju gradana da ne napuštaju svoje cetveronožne prijatelje. Prema rijecima Peteha, higijenicari mjesecno uhvate petnaestak pasa, a udomiti uspijevaju otprilike 85 posto njih, uglavnom štenaca, dok udomljavanje macaka ide dosta teže.


Podijeli: Facebook Twiter