Bassaneseu ne pripada ni božicnica ni regres za godišnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnik Umaga Vili Bassanese, smatrajuci se obicnim djelatnikom u gradskoj upravi, poput svih ostalih, rekao je da uz placu prima i božicnicu, regres za godišnji odmor i sve ostale naknade koje po Zakonu o radu primaju "obicni" radnici.

No, vec smo objavili da si Bassanese nezakonito isplacuje naknadu za prekovremene sate, na što kao dužnosnik nema pravo, pa se postavlja pitanje smije li uz za hrvatske prilike veliku placu primati još i ove naknade.

Da zaista na to nema pravo, potvrdili su nam pojedini saborski zastupnici, takoder po definiciji dužnosnici kao i on, s kojima smo u srijedu razgovarali. Primaju placu i ništa više - nema prekovremenih, božicnice, regresa, naknada za rad subotom, nedjeljom, nocu, rad u smjenama… Može se reci da gradonacelnici imaju svojevrsne menadžerske ugovore.

Buduci da je sindako Umaga priznao da si je u dvije godine od pocetka obnašanja dužnosti u lipnju 2009. isplatio naknadu za 57 prekovremenih sati, bilo bi logicno da taj nezakonito stecen novac vrati gradskom proracunu.

Što o tome da gradonacelnici i njihovi zamjenici primaju božicnice i ostala uvecanja na placu misli Povjerenstvo za odlucivanje o sukobu interesa? Nakon što smo razgovarali s njihovim predstavnicima, koji su nam rekli da na nikakav slicna uvecanja dužnosnici nemaju pravo, uputili su nas i na dokument "Smjernice o zabranama za državne dužnosnike".

U njemu je medu ostalim decidirano u rubrici "Primanje dodatne naknade za obavljanje poslova javnih dužnosti" navedeno da pojam dodatne naknade, koju ne smiju primati, ovdje znaci svaku naknadu koja nije placa za dužnost koju obnaša!

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH prijavio je prošlog mjeseca Bassanesea Povjerenstvu za odlucivanje o sukobu interesa, jer nikako nisu mogli doci do tocnog podatka kolika je Bassaneseu mjesecna placa, kao ni to što si još dodatno isplacuje.

Za kraj rujna je najavljena sjednica Povjerenstva za odlucivanje o sukobu interesa na kojoj ce jedna od tocaka dnevnog reda biti i slucaj Vilija Bassanesea, koji ce tom tijelu morati dostaviti svoje platne liste. (Tanja KOCIJANCIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter