Bassanese zbog gužvi na granicama uputio pismo Plenkoviću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade, slijedom uvođenja novog pooštrenog nadzora na graničnim prijelazima, u ime svojih sugrađana, gospodarstvenika i u svoje osobno ime, izražavam duboku  zabrinutost s obzirom da će navedene mjere neprijeporno izazvati brojne poteškoće, kako po život žitelja Umaga,  tako i cijele Istre i Hrvatske. Najosjetljiviji bit će cjelokupni gospodarski sustav koji uvelike ovisi o turističkom prometu. Svjesni smo da je podizanje razine sigurnosnih mjera potrebno, no ne možemo se oteti dojmu da Republika Hrvatska, kao punopravna članica Europske Unije te značajna turistička destinacija, nije analizirala i procijenila sve učinke takvih mjera te poduzela alternativne mogućnosti zadržavanja sigurnosti uz nesmetani protok ljudi. 

Činjenica je da je Grad Umag, kao i cijela Istarska županija, omiljeno odredište prekograničnog turizma tijekom cijele godine, a posebice posjetitelja iz Italije, Slovenije i Austrije. Pooštreni nadzor na granicama i dugotrajno čekanje na prelazak odvratit će ne samo njih, već i sve individualne turiste koji u Hrvatsku stižu osobnim automobilima i koji su najbrojniji gosti u ljetnoj sezoni. Negativni učinak će se dakako odraziti  i na ostale sektore osim turizma koje svoje poslovanje temelje na izvozu i uvozu te obavljanju cestovnog prometa. Posljedice rigoroznije kontrole osjetit će i naši sugrađani koji kao prekogranični radnici, ili pak učenici i studenti, dnevno putuju za Italiju i Sloveniju. Jednom riječju,  ove će mjere znatno utjecati na život sviju nas, ali će neminovno utjecati i na životni standard, gospodarstvo i razvoj.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade, dopustite mi da Vas zamolim za Vašu aktivnu podršku kako bi Vlada Republike Hrvatske i nadležna ministarstva,  žurno i u što kraćem roku riješile problem jer će u protivnom posljedice osjetiti cjelokupno gospodarstvo Hrvatske, a predstojeći uskršnji blagdani bit će najbolji pokazatelj.

Nadalje, želio bih istaknuti da smo s velikom radošću i optimizmom dočekali ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju upravo zbog činjenice što smo uvjereni da će taj čin dati novi zamah razvoju lokalne zajednice koja se oduvijek zalagala za dobrosusjedske odnose s pograničnim općinama u Republici Sloveniji i u Republici Italiji. O navedenoj iznimnoj suradnji svjedoče i brojni zajednički susreti te provedeni projekti prekogranične suradnje, pri čemu su se svi čelnici višekratno zalagali za slobodan protok putnika i robe. Potpisani su brojni memorandumi i zaključci upućeni državnom vrhu Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Republike Italije.

Dopustite mi, na kraju, da Vam se ovim putem, u ime mojih sugrađana, zahvalim i podsjetim na moguće negativne posljedice na standard građana na turizam i u konačnici na cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter