Bassanese: Zajedno stvaramo Umag po mjeri svojih stanovnika

Andrej Zvjagincev s nagradom Motovun Maverick (D. ŠIŠOVIĆ)
Andrej Zvjagincev s nagradom Motovun Maverick (D. ŠIŠOVIĆ)

Umag je proslavio svoj dan uz podjele brojnih nagrada i plaketa laureatima koji su svojim radom i marljivošću zadužili Grad, uz brojne goste, od lokalnih političara do predstavnika Vlade te stranih uglednika. Gradonačelnik Vili Bassanese otvorio je svečanost i nakon uvodnog govora u dvorani je prikazan film o Umagu, o onome što je u kratkom vremenu postignuto. Film je vrlo detaljan i prikazuje Umag u svim sferama od gospodarstva, zabave, sporta, edukacije, infrastrukture i budućih projekata. Prije početka svi su odali počast poginulima u borbi za slobodu, a upravo se na Dan Grada slavi 72. godina od oslobađanja od fašizma, a žrtve u NOR-a i kasnije u Domovinskom ratu su nemjerljive. Zbor Korona je izveo državnu i istarsku himnu, a nastupale su i umaške mažoretkinje.

- Danas ponosno i zahvalno slavimo slobodu, slavimo dan grada te dostignuća koja su utkana u našu svakodnevicu. Nadahnuti tradicijom i ponosom, čuvamo vrijednosti koje smo naslijedili, kojima pripadamo i koje su dio nas. Naša zadaća i obveza je da, poštivanjem naslijeđa, čuvamo i stvaramo sigurnu budućnost. Skrbiti o našim sugrađanima, imati osjećaj za zajednicu i graditi harmoniju življenja su vrijednosti koje gradimo i koje nas dnevno uče pripadnosti i zajedništvu. Naše bogatstvo je naša raznolikost. Zajedno stvaramo Umag po mjeri svojih stanovnika, stoga zahvala ide prije svega našim gospodarstvenicima, počevši od obrtnika pa do velikih tvrtki u turizmu, prerađivačkoj industriji i proizvodnji te uslužnim djelatnostima. Za uspjeh je potreban tim i stoga jedno ogromno hvala ide i mojim zamjenicima, sedmorici gradskih pročelnika i gradskoj upravi koja odrađuje odličan posao. Hvala ravnateljima svih gradskih ustanova te direktorima komunalnih tvrtki. Hvala svim manjinskim zajednicama, zajednicama Talijana, svim Mjesnim odborima te udrugama koje promiču grad Umag. Hvala svim vjerskim zajednicama i svim župama. Hvala svim nagrađenim na doprinosu kojim su nas obogatili te, na kraju, od srca hvala svim sugrađanima na svakodnevnom stvaranju zajednice bez koje bi život bio besmislen, kazao je Bassanese.

Gradonačelnik i grad su nagradili 10 osoba za svoj doprinos Umagu, a nagrade i priznanja su podijelili Bassanese, i njegovi zamjenici Mauro Jurman, Niko Čančarević i Floriana Bassanese Radin. Nagradu Grada Umaga su dobili Elvi Piršl, Boris Lisica, poduzeće Laser Line i Iztok Vojić za životno djelo. Nagrade Gradonačelnika Bassanesea su dobili Goran Blažević, Christian Petretich, Grupa Bukaleta, Bruno Pertan, Celestino Gasperini i DVD Umag.

Prva nagrađena je bila Elvi Piršl, docentica i znanstvenica. Pored znanstvene djelatnosti, posebnu pažnju zaslužuje njena nastavna i stručna djelatnost te posvećenost svojim studentima. Tijekom svih godina rada u prosvjeti i visokom obrazovanju, iskazala se svojom predanošću prema nastavničkom pozivu u kojem je uvijek nastojala biti korektna, uvijek pristupačna ne bi li svojim studentima prenijela one najvažnije životne vrijednosti. Boris Lisica je poznati rukometaš koji je 1988. godine iz Splita došao u Umag, predvođen trenerom Linom Červarom. Slijedila je uspješna inozemna karijera u Italiji te naravno u Hrvatskoj. Na vrhuncu karijere biva članom hrvatske reprezentacije zajedno sa bivšim sugrađanima i suigračima Ivanom Balićem i Petrom Metličićem. Poduzeće Laser Line je nagrađeno radi 25 godina rada i uspješnog poslovanja te iskustva u projektiranju i izgradnji informacijskih sustava te kontinuiran razvoj programske opreme. Poduzeće broji 35 zaposlenih te posluje na domaćem i stranom tržištu. Iztok Vojić je nagrađen jer je ostavio nemjerljiv trag u sportu, posebice rukometu. Bio je veliki pobornik sporta te je skrbio za njegov prosperitet, djelujući u čelništvu sportske Zajednice Grada Umaga. Nagradu u njegovo ime primila je kćerka Nikolina. Goran Blažević je pješice prešao više od 3.200 kilometara, od drevnog jordanskog grada Petre pa sve do Umaga. Prehodao je Jordan, Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku. Hodajući je nosio  poruku mira i podsjetio na milijune ljudi koji su u nemilosti rata ostali bez svega. Petretich je sudjelovao tijekom istraživanja u podmorju uvale Zambratija u rujnu 2008. Godine kada je na dubini od 2,2 metra otkrivena brodska konstrukcija iz vremena prapovijesti. Posebnost ovog nalaza očituje se u tome što je konstrukcija brodice spajana zanimljivom tehnikom šivanja konopom. Grupa Bukaleta je nagrađena za 30-godišnji neprekidni rad te razvoj glazbene scene na području Umaga. Pored ljubavi prema glazbi, Bukaleta se uvijek rado odaziva humanitarnim akcijama. Pertan je poznat kao veliki ljubitelj nogometa, predsjednik kluba te pokretač izgradnje novog nogometnog igrališta u Umagu, koji je otvoren 1982. godine, a prva lopta je spuštena iz zrakoplova. Iako u poodmaklim godinama, Pertan je još uvijek aktivan i pokreće novi projekt, izgradnju boćarske dvorane na Bujštini. Profesor matematike i fizike Gasperini nagrađen je zbog iznimnog doprinosa obrazovanju na Bujštini. Kao direktor brojnih obrazovnih institucija na tom području i kao osoba koja je otvorila područnu školu u Bašaniji. Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano je 1999. godine, a trenutno društvo broji 64 članica i članova. Učestvuju na intervencijama gašenja i spašavanja na području Umaga te konstantno organiziraju usavršavanja za svoje članove

Manifestaciju dodijele nagrada zatvorila je Elvi Piršl prigodnim govorom povodom primanja nagrade u ime svih nagrađenih. Zahvalila je gradonačelniku, Gradskom vijeću te svima prisutnima. Uslijedio je domjenak i zabava na otvorenom ispred dvorane. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter