Bassanese: Ungarija spremna za Podravkinu tvornicu

Vili Bassanese s poljoprivrednicima (T. KOCIJANČIĆ)
Vili Bassanese s poljoprivrednicima (T. KOCIJANČIĆ)

Za Podravkinu tvornicu prerade rajčica pronađena je lokacija u umaškoj industrijskoj zoni Ungarija, te je napokon dovršena potrebna prostornoplanska dokumentacija, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. Naglasio je da je za Podravku izdvojeno sedam od ukupnih 20 hektara, za koliko je proširena industrijska zona. Za tih je 20 hektara iz gradskog proračuna prije dva mjeseca državi plaćeno 2,4 milijuna kuna.

- Sada je na Podravci i proizvođačima pomidora da pronađu model suradnje za izgradnju nove tvornice, a Grad će pomoći koliko može. Predložit ćemo da se zbog općeg interesa ta investicija oslobodi komunalnog doprinosa i svih nameta, jer osim što bi u pogonu radilo 70 djelatnika, ona bi bila trajno rješenje za plasman pomidora čijom se proizvodnjom bavi 30-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na 200-tinjak hektara, rekao je sindako.

U infrastrukturu u Ungariji u zadnje su tri godine uložili 1,5 milijuna kuna, te očekuju da će ove godine biti spremna za prve korisnike.

- Upravo smo pustili u pogon plin u Pučkom otvorenom učilištu, radi se o investiciji od pola milijuna kuna, od kojih smo od države dobili 200 tisuća. Za tri godine cijelo područje Umaga moći će se spojiti na plin. Radimo na projektu kako bi se društveni dom u Juricanima prenamijenio i izgradio i poslovni inkubator u kojem bi se otvorilo 50 radnih mjesta, te još toliko u manjoj poslovnoj zoni, koja će niknuti u blizini. Radi se o zahtjevnom financijskom zahvatu, za što moramo potražiti pomoć od države i EU-fondova. Trenutno radimo na potrebnoj dokumentaciji te projekte namjeravamo zgotoviti u sljedeće tri godine, kazao je gradonačelnik.

Potpisani ugovori o zakupu državnog zemljišta
Prije presice gradonačelnik je s tridesetak građana potpisao ugovore za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za razdoblje od 20 godina. Radi se o oko 62 hektara, koji su dani u zakup po prosječnoj cijeni od 20 lipa po četvornom metru, a za što je Grad Umag prije desetak dana dobio odobrenje od Županijskog državnog odvjetništva. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter