Bassanese: Umag ne može izgubiti ono što nije imao

Mauro Jurman, Vili Bassanese i Goran Slavujević (T. KOCIJANČIĆ)
Mauro Jurman, Vili Bassanese i Goran Slavujević (T. KOCIJANČIĆ)

"Grad ne može izgubiti nešto što nikada nije ni imao. Umag nije izgubio ni metar svog zemljišta, a svjedoci smo da je u većini istarskih gradova situacija upravo suprotna", rekao je na konferenciji za novinare umaški gradonačelnik Vili Bassanese, demantirajući time izjave nezavisnog vijećnika Danila Latina i dogradonačelnika Veljka Ivančića koji su na svojoj presici govorili o mogućem gubitku 200-tinjak tisuća četvornih metara turističkog zemljišta, na koje se, navodno, Grad neće stići uknjižiti.

- Temeljem Zakona o turističkom zemljištu i naputka Istarske županije Grad je podnio prijedlog za uknjižbu. Radi se o bivšem društvenom zemljištu, koje nikada nije bilo u gradskom vlasništvu i na koje se Grad nikad ranije nije pokušao uknjižiti. Prvostupanjski sud donio je rješenje kojim se Umag može uknjižiti na zemljište, na što su se žalili Istraturist i država, koji, kao i Grad, također pretendiraju na njega. Sada je na sudu da donese pravičnu odluku i riješi kome će turističko zemljište pripasti, rekao je Bassanese.

Naveo je da su 2012. prvi put nakon 20 godina uspjeli od Istraturista naplatiti i koncesiju i naknadu za korištenje zemljišta, koje se 20 godina koristilo besplatno, i to odlukom IDS-ovog gradonačelnika iz 2007.

- Taj je štetan ugovor IDS potpisao protivno propisima, nije evidentiran u gradskim knjigama niti je tadašnje Poglavarstvo dalo suglasnost za njegovo sklapanje. Raskinuli smo ga i raspisali javni natječaj za korištenje istog zemljišta, što se otad redovito naplaćuje od Istraturista. Ne očekujemo pohvale za naš rad, ali brojne neistine i optužbe koje se na naš račun iznose u medijima u zadnje vrijeme graniče sa zdravim razumom, veli Bassanese.

- Nemamo puno stručnjaka koji bi doprinijeli rješenju pitanja turističkog zemljišta u korist zajednice, ali nažalost imamo stručnjake za obmanjivanje javnosti. Kako to da Ivančiću četiri godine ništa nije smetalo, a sada mu ništa ne valja? Da je imao razloga i bio moralan, odavno bi dao ostavku. Ostat će upamćen po tome što je okrenuo leđa svom koalicijskom partneru HSU-u, koji ga je postavio za zamjenika gradonačelnika, i što je uspio ugasiti nogometni klub baš prije proslave njegovog 60. rođendana, komentirao je dogradonačelnik Mauro Jurman.

Predsjednik Vijeća Goran Slavujević veli da je upravo zbog transparentnosti rada gradonačelnik pustio vijećnicima da usvoje odluku o koncesiji na turističko zemljište, koja se mogla donijeti i bez Vijeća. Slavujević je podsjetio da upravo Latin nije bio prisutan kada se o toj temi raspravljalo na Vijeću. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter