Bassanese traži smjenu ravnateljice Zavoda

Mauro Jurman, Vili Bassanese i Niko Čančarević (T. KOCIJANČIĆ)
Mauro Jurman, Vili Bassanese i Niko Čančarević (T. KOCIJANČIĆ)

"U Umagu se dogodilo nešto što se nije smjelo desiti, a to je da je izgubljen i treći ljudski život zbog nečijeg propusta. Razloge ne treba tražiti u greškama sustava, nego u ljudima koji ga čine i koji trebaju preuzeti odgovornost, a ne kriti se u mreži administracije", kazao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Vili Bassanese povodom slučaja žene koja je u petak preminula pred zaključanim vratima umaške Hitne pomoći.

Zajedno za svojim zamjenicima Maurom Jurmanom i Nikom Čančarevićem ovom prilikom je opet zatražio ostavku ravnateljice županijskog Zavoda za hitnu medicinu Ksenije Družetić-Božić, a županu su zamjerili što je odmah nije smijenio, te postavljanje nove, sposobnije osobe na tu funkciju. Traži da se Gradu dozvoli plaćanje dodatnog nadstandarda, jer je Umag nedovoljno zdravstveno zaštićen u sustavu hitne medicine zbog unutarnjih organizacijskih problema. Ne samo u Umagu ovakvim načinom rada "igra" se ruski rulet u kojem je lošu reformu hitne pomoći životom platilo već troje ljudi, napomenuli su na konferenciji.

- Dr. Družetić-Božić u dosadašnjim susretima pokazala se kao osoba koja zatvara oči pred problemima i koja nije spremna za suradnju. Primjerice, početkom lanjskog listopada jednostrano je prekršila odredbe ugovora i umaškoj hitnoj pomoći uskratila jedan tim T-1 tijekom radnog tjedna, s obrazloženjem da na taj način želi osigurati da svi zaposleni mogu do Božića iskoristiti svoje godišnje odmore, a da će nakon toga HMP Umag ponovno imati dva tima T-1 kroz 24 sata. Međutim, bez ikakvog daljnjeg objašnjenja taj je rok navodne ''privremene organizacije rada'' samovoljno produžila do 1. svibnja ove godine, tako da je pola godine umaška hitna funkcionirala s jednim timom T-1 manje, naveo je Jurman.

Dodao je da je početkom prosinca 2012. predložila novi ustroj HMP-a u IŽ-u, kojime je bilo predviđeno dodatno ukidanje timova T-1 u umaškoj i još nekim ispostavama, a umjesto toga uvođenje dva mobilna tima.

- Svoj prijedlog temeljila je na statističkim pokazateljima o broju intervencija na području pojedinih ispostava HMP-a, zanemarujući pritom da ne može na isti način uspoređivati intervencije u Puli, gdje postoji bolnica, s onima u Umagu, od koje je ta bolnica udaljena 90 kilometara. Na našu primjedbu da tako nešto ne možemo prihvatiti i to po cijenu da Umag plati još jednog dodatnog doktora, kategorički je odgovorila da mu ''neće dozvoliti ulaz u HMP dok je ona ravnateljica'', pojasnio je Čančarević.

Zaključili su da je krajnje vrijeme da se problemi u djelatnosti hitne medicine počnu trajno i kvalitetno rješavati, na dobrobit svih građana Istre, te da svi odgovorni za tu problematiku moraju hitno  sjesti za isti stol, dok se ne iznađu odgovarajuća rješenja, tim prije što ovo nije jedini problem iz područja zdravstva.

Budući da su istarski čelnici zatražili njenu smjenu, a istarski župan Valter Flego da stavi svoj mandat na raspolaganje, posljednjih dana mnogo puta prozvana ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Ksenija Družetić-Božić danas je za Glas Istre izjavila da će svoju odluku županu dostaviti sutra. (Tanja KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI ČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter