Bassanese: Srednju školu morat ćemo sagraditi sami

Gradsko vijeće Umag  (A. DAGOSTIN)
Gradsko vijeće Umag (A. DAGOSTIN)

S deset vijećničkih glasova za, te petoro suzdržanih vijećnika na posljednjoj je ovogodišnjoj sjednici umaškog Gradskog vijeća donesen gradski proračun za 2015. godinu u visini od 156,8 milijuna kuna. Projekcije proračuna za 2016. godinu iznose 149,2 milijuna, a za 2017. 144,7 milijuna kuna. Dario Makovac (IDS) je u raspravi koja je prethodila donošenju odluke prigovorio da se brojni planirani zahvati samo prenose iz godinu u godinu, te da je ove godine za obrazovanje planirano pet milijuna kuna manje nego lani.

Gradonačelnik Bassanese mu je uzvratio da Umag ima najviši standard obrazovanja u državi, te da je jedino smanjenje na izgradnji objekata, odnosno ustanova, u odnosu na godinu ranije, ali ni to neće biti dugoročno.

Negdje se moralo rezati

- Ni županija ni država nisu sposobne da izgrade srednju školu u Umagu, pa ćemo to morati sami. I vjerojatno ćemo uvesti prirez za tu svrhu, ali o tome ćemo prije svega pitati građane, kazao je gradonačelnik Bassanese.

Davor Rašin (HL-SR) se pitao zbog čega se odustalo od financiranja ribarskog sajma Crofish u Umagu, na što mu je gradonačelnik odgovorio da se uslijed porezne reforme negdje moralo rezati, kada se istodobno nisu povećavali gradski nameti. Ni prvotno u proračunu predviđenih 250 tisuća kuna ne bi bilo dovoljno za organizaciju sajma, nastavio je Bassanese dodavši da će se sajam uvrstiti rebalansom u ožujku, ako bude financijskih mogućnosti.

Prihvaćen je Rašinov amandman da se u sklopu uređenja obale kod Moele (i stare praonice rublja na tamošnjem potoku) sagradi skulptura ribara, a iduće će se godine izraditi sva dokumentacija za te zahvate. Od većih investicija iduće godine mogu se izdvojiti: izgradnja dječjeg vrtića Komunela vrijedna 12 milijuna kuna; sanacija odlagališta komunalnog otpada Donji Picudo vrijedna 5,6 milijuna; izgradnja komunalne infrastrukture poduzetničke zone Ungarija (4 milijuna kuna iz europskih fondova i pola milijuna kuna gradskih sredstava), te rekonstrukciju Danteove ulice, gdje se planira uložiti 2,5 milijuna kuna.

Nakon što je krajem studenoga na zasjedanju Vijeća odbijeno povećanje komunalne naknade, posebnu je pozornost vijećnika podigao novi prijedlog odluke o komunalnoj naknadi kojim čitavo područje Grada umjesto dosadašnje podjele na tri zone - postaje prva, odnosno, jedna zona s cijenom 0,28 lipa po četvornom metru korisne površine.

Opteretiti nestalne stanovnike

- Time će se onim kućanstvima koja su dosad bili u drugoj zoni cijena naknade povećati za 25 posto, a onima koji su bili u trećoj zoni za 100 posto, istaknuo je vijećnik Paić koji smatra da nije pravedno da, primjerice, mještani Materade i Umaga plaćaju istu naknadu.

Gradonačelnik Bassanese je naglasio da se konstantno ulaže u sva područja Grada, da Umag ima jednu od najnižih naknada u državi, te da bi se bez poskupljenja zaustavio razvoj komunalne infrastrukture. Paić mu je replicirao kazavši neka se štedi na troškovima gradske administracije koja je s 9 milijuna kuna 2008. povećana na 17 milijuna kuna u 2015. godini. Bassanese je odgovorio da Grad ima 72 zaposlenika, a da se njihova učinkovitost vidi po tome što Gradski proračun iznosi 161 milijun kuna, odnosno 2,2 milijun kuna po glavi zaposlenika.

Pravi je cilj ove odluke bio da umjesto stanovništva poskupljenje osjete dosad neopterećeni nestalni stanovnici Umaštine, strani vlasnici vikendica kojih ima 3.023, otkrio je Bassanese. Marino Kocijančić (HSU) se nije složio s time, kazavši da oni koji imaju "crni kruh plaćaju cijenu kolača", na što mu je Bassanese odgovorio zar misli da je cestu i javnu rasvjetu u Savudriji izgradio Babbo Natale?

Raspravu je zaključio gradonačelnik vlastitim primjerom, kazavši da živi u stanu od sto četvornih metara te mjesečno plaća 28 kuna komunalne naknade. Odluka je prošla s devet glasova za, petoro oporbenih IDS-ovaca je bilo protiv, a Kocijančić suzdržan. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter