Bassanese si nezakonito placa prekovremene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelniku Umaga Viliju Bassaneseu iz gradskog proracuna isplacena je od 5. lipnja 2009. do 31. srpnja 2011. naknada za 57 prekovremenih sati iako, po tumacenju Ministarstva uprave, na to nema pravo.

Ministar Davorin Mlakar, cije je mišljenje zatražio Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, veli da s obzirom na to da državni i lokalni dužnosnici ne zasnivaju radni odnos u smislu odredbi Zakona o radu i svoju dužnost ne obavljaju u propisanom ili ugovorenom radnom vremenu, ne mogu ni ostvarivati pravo na povecanu placu za prekovremeni rad!

- Gradonacelnik Bassanese, koji pred novinarima voli mahati službenickim platnim listama, a o svojoj placi govori opisno, umanjujuci njezin stvarni iznos, tijekom svog mandata isplatio si je uvecanje place za 57 "prekovremenih" sati (toliko je naime priznao sindikatu u odgovoru na traženu informaciju), odnosno, po našem okvirnom izracunu, izmedu 13 i 15.000 kuna, ostvarivši tako prosjecni mjesecni dodatak u 26 mjeseci od po oko 500 kuna, piše medu ostalim glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Siniša Kuhar.

- Isplata uvecanja place za prekovremeni rad ne samo da je nezakonita, nego se broj prekovremenih sati koje Bassanese odraduje ne utvrduje baš previše egzaktnim metodama, a o tome može li mu se vjerovati kad je u pitanju broj sati koje je "odradio" nakon nepostojeceg osmosatnog radnog vremena, neka zakljuce oni koji su ga izabrali. Cinjenica da se podaci o njegovoj placi svaki put iznova razlikuju sigurno mu ne govori u prilog.

Naime, Bassanese sam kaže dao "ima 13.700 kuna i 2.000 kuna za minuli rad po posebnom zakonu", u imovinskoj kartici preskace rubriku "mjesecna placa" i navodi 180.000 kuna godišnje ili 15.000 kuna mjesecno, dok na web-stranicama Grada Umaga piše da ima 16.420 kuna place, koja je u stvarnosti mnogo veca, i to bez prekovremenog rada koji si prigodno isplacuje.

Zbog svega obratit cemo se Odjelu za nadzor lokalne i podrucne (regionalne) samouprave Ministarstva uprave, ne bi li se utvrdilo što i kako si gradonacelnik Umaga isplacuje. Kad vec maše službenickim platnim listama, a svoju krije, neka javnost ipak sazna kolika mu je stvarna placa, zakljucuje Kuhar.

Bassanese, pak, tvrdi da su u gradskoj upravi svi djelatnici jednaki, da svi stoga imaju ista prava te da su mu ti sati isplaceni u skladu sa zakonom.

Kao argument navodi mišljenje državnog tajnika Ministarstva uprave Edmonda Miletica (gradska ga je uprava nakon našeg upita ekspresno poslala faksom) iz rujna prošle godine, koje je poslano Gradu Novigradu koji je tražio mišljenje o pravu na dodatku za prekovremeni i rad blagdanom i državnim praznikom.

Miletic je napisao da, ako je odlukom opcinskog ili gradskog vijeca, kojom su uredene place gradonacelnika i njihovih zamjenika, propisano da ostala prava iz rada dužnosnici ostvaruju u skladu s opcim propisima ili pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom, onda im pripada pravo na dodatak na placu za prekovremeni i rad blagdanom te drugim zakonom odredenim neradnim danom.

Upravo takvu je odluku o placi i drugim pravima sindaka i njegovih zamjenika umaško Gradsko vijece, na prijedlog gradonacelnika, donijelo 2. lipnja 2010. (Tanja KOCIJANCIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter