Bassanese: Rješenje je u pregovorima odnosno koalicijskom potencijalu

Vili Bassanese (D. MEMEDOVIĆ)
Vili Bassanese (D. MEMEDOVIĆ)

SDP-ov stožer u sjedištu pulske i županijske organizacije u Divkovićevoj ulici u Puli ispunili su mlađi i malo stariji članovi. Gleda se televizija, očekuju direktne vijesti od članova stranke koji su u biračkim odborima.

Nismo zatekli Danijela Ferića, predsjednika pulske organizacije i kandidata na listi Narodne koalicije, ali je izborne rezultate u pulskom stožeru dočekao Vili Bassanese, šef županijskog SDP-a i gradonačelnik Umaga. Pozvani su predsjednici svih 34 općinskih i gradskih organizacija koje djeluju u Istri. Do pola noći će biti ovdje, do konačnih rezultata izbora.

Za Narodnu koaliciju rezultat koji bi zadovoljavao je 60-ak zastupnika, upravo zbog koalicijskog potencijala čime bi se olakšalo dobivanje parlamentarne većine od 76 glasova. Sve ovisi o koalicijskom potencijalu, a to su prije svega IDS, Živi zid, stranka Pametno i osam manjinskih zastupnika. Tako bismo eventualno došli do stabilne većine. Nakon dobivanja potpunih rezultata počinju pregovori. Očekujemo da budemo relativni izborni pobjednici i da kao takvi sastavljamo novu Vladu. Siguran sam da je za stabilnu vlast potrebna stabilna volja svih onih koji sudjeluju u formiranju vlasti, a to je prije svega shvaćanje vlasti kao razumno i odgovorno političko ponašanje, a ne pokušaj dobivanja što većeg utjecaja u toj vlasti, kaže Vili Bassanese.

Razgovaramo o kvotama za ženske zastupnike, ističe da u 8. izbornoj jedinici od 14 kandidata na listi Narodne koalicije osam njih su žene, što bi bilo više od 57 posto. To je jedina lista koja ima više žena nego muškaraca u Hrvatskoj, ističe Bassanese. Prema njegovim riječima, Narodna koalicija očekuje u 8. Izbornoj jedinici zadržati sedam mandata.

- Rješenje izbora je u pregovorima odnosno koalicijskom potencijalu. Iza nas je osam mjeseci najneizvjesnijeg razdoblja u povijesti svih vlada Republike Hrvatske. Iz toga su se razloga i dogodili izvanredni izbori i upravo stoga je razum i odgovorno shvaćanje stanja jedini način da se to premosti kroz jasne koalicijske pregovore odnosno preuzimanje odgovornosti za upravljanje zemljom u sljedeće tri godine jer su nam sljedeći redovni izbori 2019. godine, kaže Bassanese.

U sjedištu pulskog SDP-a našli smo i Antona Peruška, starog SDP-ovca iz Račanove generacije, bio je i saborski zastupnik, pomorac po struci. Kaže da i dalje sudjeluje u svim akcijama SDP-a jer je uvjereni ljevičar.

"Nisam zabrinut za budućnost ljevice, već za sudbinu građana Hrvatske, bolje reći, svojih unuka. Krajnje je vrijeme da se ostavimo trvenja i da umjesto unutarnjih neprijatelja, tražimo unutarnje prijatelje. Svi su dobrodošli za partnere, ali se bojim da nema šanse da dobijemo stabilnu Vladu", komentira 74-godišnji Peruško, zadnji sekretar i predsjednik Općinskog komiteta SKH Pule. Nagodinu najavljuje obilježiti desetogodišnjicu od smrti Ivice Račana, 29. travnja. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter