Bassanese Radin: Talijanski jezik treba njegovati

Floriana Bassanese Radin, kandidatkinja za dogradonačelnicu Umaga (T. KOCIJANČIĆ)
Floriana Bassanese Radin, kandidatkinja za dogradonačelnicu Umaga (T. KOCIJANČIĆ)

Floriana Bassanese Radin jedina kandidatkinja je umaške talijanske nacionalne manjine za dogradonačelnicu Umaga. Njoj je dovoljan samo jedan glas da prođe na lokalnim izborima, a bit će, sukladno Statutu Grada, treća dogradonačelnica koja se bira na posebnoj listi za manjinu.

Na predstavljanju je Bassanese Radin pozvala svoje sunarodnjake da izađu na izbore i podsjetila ih da će glasati posebno za političku listu gradonačelnika i njegovih dvoje zamjenika i posebno za nju, što je dvostruko pravo glasa na lokalnoj razini.

- Djelokrug moga rada bit će isključivo vezan uz pitanja nacionalne manjine, praćenje svih zakona i akata kojima se regulira život Talijana u Umagu. Pratit ću propise koji utječu na djelovanje naših ustanova, zajednica Talijana i poticanje suživota pripadnika talijanske zajednice i većinskog naroda, surađivat ću s gradskim i ostalim nadležnim institucijama i organima koji se bave kulturom i promocijom kulturnih djelatnosti i pitanjima manjina, te predlagati mjere za poboljšanje naše pozicije.

Promovirat ću i aktivnosti kojima ćemo štititi i valorizirati naš status te materijalnu i nematerijalnu baštinu. Talijanski jezik, koji predstavlja najjaču poveznicu našeg identiteta i prenošenje kulture, ima u tome posebnu važnost i stoga ga treba njegovati na poseban način. Dok živi jezik, živi i narod. Stoga bilingvizam treba biti vidljiv, pri čemu mislim na uporabu jezika i pisma u svim životnim situacijama, tj., konkretno, na pločama s nazivima ulica, mjesta i javnih ustanova, kazala je Bassanese Radin.

Dodala je da će raditi s pojedincima i ustanovama na očuvanju i oživljavanju materijalne baštine i spomenika kulture.

Buduća dogradonačelnica pozvala je svoje sugrađane u četvrtak 16. svibnja u Zajednicu Talijana "Fulvio Tomizza" u 20.30 sati na druženje, kada će im objasniti sve čime će se baviti ubuduće, te odgovarati na pitanja. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter