Bassanese ''odstupio s dužnosti", maškare zavladale gradom


Jučer je meštar Giulio Codiglia od umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea preuzeo ključeve grada, čime se uspostavila ''nova vlast'' i započela vladavina maškara. Bassanese je tako na neko vrijeme ''odstupio s dužnosti''. Uoči preuzimanja ključeva vesela maškarana povorka prošetala je gradom. 
Više od 500 mališana, polaznika umaških dječjih vrtića, prerušilo se u pčelice, cvjetiće, sove, jaja na oko, dinosauriće, avione i druge zanimljive maske. 
 
- Karneval je mnogim građanima Umaga i okolice jedan od najdražih događaja. Prilika je to da se sakupe obitelji, djeca, prijatelji, susjedi, pa čak i poznanici i da zajedno u veselju pripremaju maske, kola i neku tradicionalnu ili novu priču. Lijepi su to trenuci kada se zaboravlja na sve probleme i brige svakodnevice, kaže Tatjana Vujić, v.d. ravnateljice umaškog Pučkog otvorenog učilišta.
 
Karnevalski se program u Umagu nastavlja 18. veljače kada će mališani imati priliku pogledati reprizu maskiranog mjuzikla udruge Gaia ''Madagascar'' u kino dvorani s početkom u 18 sati, dok internacionalna povorka alegorijskih kola slijedi 25. veljače. Maškare će na radost svih znatiželjnika prodefilirati u velikoj 
zajedničkoj povorci ulicama grada, a za zabavu će se pobrinuti ''Tu i tamo band''. Najavljeno je oko 700 sudionika u desetak maškaranih skupina. 
 
Nakon velike povorke u Umagu, slavlje se seli u Petroviju gdje će publika pjevati i plesati uz Lidiju Bačić i ''Funfox'' bend.
 
Mjesni odbori Petrovija i Murine su i ove godine pripremili pregršt zanimljivih događanja, druženja i koncerata, u duhu stoljetne tradicije tjeranja zime i zlih 
sila veseljem, pjesmom i plesom. 
Obilazak maškara na području Mjesnog odbora Murine započinje 18. veljače, a Mjesnog odbora Petrovija dan kasnije. Tu je i bogata zabava za najmlađe koja je osigurana uz čak tri dječja maskenbala, u Umagu 23. veljače, te u Murinama i Petroviji 27. veljače. Karnevalski dani završavaju tradicionalnim spaljivanjem Pusta 28. veljače u Murinama uz ''Fritaju za sve nas i vas'', dok će Petrovijani karnevalske dane završiti 1. ožujka. (T. GRGIĆ)
 
 

Podijeli: Facebook Twiter