Bassanese odbio sve Koracove amandmane 

Mladen Bastijanić kraj mjerne stanice u Ripendi (I. RADIĆ)
Mladen Bastijanić kraj mjerne stanice u Ripendi (I. RADIĆ)

Sjednica umaškog Gradskog vijeća uz nazočnost svih gradskih vijećnika održana u petak navečer bila je napeta i bremenita s puno trzavica i nedefiniranih odgovora.

Usvojen je prijedlog drugog rebalansa proračuna za 2017. godinu kojeg je obrazložila pročelnica Odjela za financije, proračun i gospodarstvo Barbara Krištofić Brenčić. U konačnici planirano je realizirati 185,3 milijuna kuna u odnosu na prethodni plan od 189,3 milijuna kuna što je dva posto manje od prvotnog plana. Usvajanju je prethodila rasprava u kojoj je vijećnik Daglas Koraca (IDS) pitao gdje se vidi stavka u kojoj Grad Umag financira Istarsku razvojnu agenciju, jer je gradonačelnik na ranijim sjednicama izjavio da više neće sufinancirati IDU.

Neće ulagati u luku

Gradonačelnik Vili Bassanese nije dao eksplicitan odgovor na pitanje već je pojasnio kako ima više načina sufinanciranja, pa tako Grad Umag sufinancira IDA-u kroz stvaranje nove vrijednosti putem vlastitog udjela u temeljnom kapitalu.

Rasprava o prijedlogu proračuna za 2018. godinu dovela je do točke usijanja sukob između vladajućih i podnositelja najvećeg broja amandmana na proračun u ime Kluba vijećnika IDS-a Daglasa Korace. Jedan od većih iznosa koji je IDS tražio da se amandmanom unese u novi proračun je 1,5 milijun kuna za izradu studije za uređenje luke Umag i pontonskog mosta predlažući financiranje iz prihoda za posebne namjene i od prodaje imovine. No Bassanese je odbio prijedlog uz obrazloženje da je luka u ingerenciji lučke uprave Umag - Novigrad i to je zadatak Županijske uprave u čijoj je nadležnosti spomenuta lučka uprava, kazao je Bassanese. Nemuštim je objašnjenjem i spočitavanjem dodao kako Grad Umag otplaćuje dio kredita za uređenje luke Novigrad.

Negativno je Bassanese reagirao i na IDS-ov amandman koji se odnosio na uređenje starogradske jezgre Umaga, gdje je IDS predložio milijun kuna za izradu potrebne studije i projekata za revitalizaciju zapuštenog starog grada, a izvor financiranja trebao je biti iz prodaje nefinancijske imovine. Bassanese je odgovorio da se to već ostvaruje kroz vodozaštitni sustav, odnosno nastavak izgradnje kanalizacije.

IDS je predložio da se iznajme veliki gradski reklamni panoi na kojima se, prema navodima Korace do sada samoreklamirao gradonačelnik. Tako bi se mogla osigurati veća sredstva u proračunu za rad umaških udruga u visini od 768.000 kuna. Bassanese je prijedlog odbio rekavši da ne postoji ta prihodovna stavka u proračunu.

- Svi amandmani IDS-a su netočni, tehnički neispravni, pa ne mogu biti usvojeni rekao je Bassanese.

Nakon toga povela se žustra rasprava između Korace i Bassanesea pri čemu je Koraca zatražio pojašnjenje na što je točno mislio pod izjavom netočnost, a Bassanese mu je pojasnio kako nisu predvidjeli sa kojih stavki i kome će sredstva skidati da bi se pridodala za realiziranje predloženih izmjena i dopuna IDS-a. Koraca se nadovezao pitanjem s kojih su to stavki i kome su drugi predlagači amandmana umanjivali sredstva da bi ih predložili u svojima, no Bassanese nije imao jasan odgovor, pa mu je Koraca prigovorio da ima dvostruka mjerila.

Predsjednik vijeća dr. Jurica Šiljeg oštrim se tonom i nedefiniranom opaskom, obratio Koraci oduzimajući mu pravo repliciranja. Većinu pristiglih amandmana je usvojeno ili djelomično usvojeno, osim šest, podnijetih od strane Kluba vijećnika IDS-a.

Proračun za 2018. godinu u visini od 170.155.000 kuna, što je za 18,1 milijun kuna manje nego ovogodišnji, usvojen je sa 16 glasova, uz jedan glas protiv vijećnika Grunbauma, s obrazloženjem da to nije njegov osobni stav, već jedinstven stav središnjice njegove stranke Živog zida, na području cijele Hrvatske.

Prodaja parcele za 2,3 milijuna

Pročelnica Ureda Grada Maja Galović pri kraju sjednice je pridodanom točkom dnevnog reda obavijestila vijećnike o ostvarenoj najpovoljnijoj ponudi u visini od 2,3 milijuna kuna za prodaju gradske nekretnine putem javnog natječaja. Riječ je o parceli kraj groblja namijenjeno za stambenu izgradnju. Pristigla je ponuda tvrtke Tere iz Umaga što su vijećnici pozdravili jednoglasnim izglasavanjem jer će se prihodi proračuna podebljati za navedeni financijski iznos. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter