Bassanese: Naslijedili smo kaos

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne želimo ulaziti u politikantske rasprave u koje nas se želi uvuci radi stvaranja kaosa jer upravo taj nered odgovara onima koji su ga godinama stvarali", rekao je na presici umaški gradonacelnik Vili Bassanese odgovarajuci na niz kritika IDS-a, koji je umašku gradsku upravu nazvao najskupljom u Istri. Protivno tomu, Bassanese je istaknuo da je Umag u jeku recesije jedan od rijetkih koji ima bolje punjenje proracuna u odnosu na lani, i to za 10 milijuna kuna.

"Problem je u tome što smo od prijašnje vlasti naslijedili obaveze od oko 85 milijuna kuna nenaplacenih potraživanja i još 20 milijuna kuna duga te nekoliko tisuca neriješenih predmeta iz kojih proizlaze nove, neevidentirane obaveze. Lani kada smo preuzeli vodenje Gradom nije bilo primopredaje vlasti izmedu starih i novih, stanje projekata i prostornih planova, te priprema za strukturne fondove EU-a bilo je nula, punjenje proracuna bilo je na razini 25 posto do planiranog, odlagalište komunalnog otpada je zatvoreno, gradske tvrtke bile su u gubitku i organizacijskom kaosu, a i sport je bio u minusu za milijun kuna", nizao je gradonacelnik IDS-ove propuste.

Za dom umirovljenika kazao je da je stavljen pod krov i time konzerviran od propadanja. Grad je na gradsku tvrtku Komunela, koja vodi tu investiciju, prenio 5 milijuna kuna. Da bi se dalje gradio, treba prodati gradsku imovinu jer se to jedino iz tog prihoda može financirati. Problem je upravljanju i financiranju te ustanove u buducnosti za koju bivša vlast nije zatražila uvrštenje u državnu mrežu domova.

Sada se traži model javno-privatnog partnerstva, a ako ne uspiju, gradit ce se malo po malo, sve u skladu s tijekom prodaje imovine, iz cega ce se dokapitalizirati Komunela. "Dom ce biti završen do kraja našeg mandata", naveo je gradonacelnik. Dodao je da je u toj prici vec došlo do gubitka od 1,1 milijun kuna s modelom gradnje koji je osmislio IDS.

"Kad smo došli na vlast zatekli smo nered po službama - tri gradska odjela godinama su medusobno komunicirala pisanim putom! Dobar dio od 80-ak milijuna potraživanja otišlo je u zastaru, premda je javni sektor dužan pokrenuti sve mjere prisilne naplate. Gradska administracija najskuplja je kada dopušta da se milijuni kuna izgube.

Otkrili smo na stotine objekata koji nisu placali porez na kuce za odmor. Samo ove godine po toj osnovi izdali smo novih 430 rješenja i to za apartmane koji su odavno izgradeni. Ogroman broj kuca nije placao komunalnu naknadu jer nisu u evidenciji ni postojali. Sada se ide od vrata do vrata i sve kontrolira", kazao je dogradonacelnik Veljko Ivancic.

Za 6. maj, gdje su takoder uocene nepravilnosti i manjkovi za što su podignute kaznene prijave, kazali su da su promjenom rukovodstva ubrzo postigli znatne uštede u poslovanju. Pola milijuna kuna uštedjelo se direktnom reorganizacijom posla, potrošnja nafte smanjila se 25 posto nakon ugradnje GPS sustava u kamione i izdano je novih 1.100 rješenja za naplatu odvoza smeca, što je novi prihod od 300-tinjak tisuca kuna. U godinu dana izdano je 800 novih rješenja za kanalizaciju.

"Grad Umag ima 68 zaposlenih u upravi, a Rovinj 74. Jedino smo grad u Istri koji ima procelnike iz cetiri politicke opcije. U godinu dana smo s 18. mjesta po razvijenosti u Hrvatskoj došli na 2., pri cemu se gleda proracun, tj. imamo 2,2 milijuna kuna prihoda po zaposleniku", rijeci su Bassanesea.

Gradonacelnik i njegovi zamjenici Mauro Jurman i Ivancic naveli su projekte koji ce se dovršiti do kraja godine, poput kružnog toka Savudrijska - Kratka - Jadranska ulica, lucice u Zambratiji, uredenja prometnice i parkinga u Moeli, izgradnje skate parka i obnove društvenog doma u Bašaniji, plinofikacije industrijske zone Ungarija gdje se plin vec koristi, te prodaju i zakup poljoprivrednog zemljišta cime su riješili potrebe za 250 ljudi.

U tijeku je izrada 20-ak urbanistickih planova, što je rijetkost u Hrvatskoj. Pripremaju se za plinofikaciju javnih ustanova i škola, gradnju POS-ovih stanova, zaobilaznice Umaga s tri kružna toka, otvaranje trgovacke zone sa 150 novih radnih mjesta, gradnje uslužne zone Finida i još mnoge druge.

Malo se o tome govori, ali Grad je prema rijecima gradonacelnika prostornim planovima pokrio dvije važne buduce turisticke zone cija bi gradnja trebala ubrzo poceti - Vila Savudrija u Alberima i Kravlji rt na ulazu u Umag, gdje ce biti ukupno 4.000 postelja i više od 250 zaposlenih.


Podijeli: Facebook Twiter