Bassanese: Možemo samo promatrati prodaju zemljišta

Mauro Jurman, Vili Bassanese i Niko Čančarević (K. FLEGAR)
Mauro Jurman, Vili Bassanese i Niko Čančarević (K. FLEGAR)

"Grad Umag nema nikakve realne mogućnosti polagati vlasnička prava nad zemljištem autokampa Veli Jože. To je jedino što možemo konstatirati, na temelju dokumentacije koju smo prikupljali posljednjih 15-ak dana i dobili u zemljišnim knjigama pri Općinskom sudu u Bujama", rekao je umaški gradonačelnik Vili Bassanese na konferenciji za novinare. Slijed događaja vezanih za prijenos vlasništva 303.543 četvorna metra tik uz more u Boroziji kraj Savudrije uz gradonačelnika su u Gradskoj vijećnici iznijeli njegovi zamjenici Mauro Jurman i Niko Čančarević.

Kako smo već izvještavali, Zagrebački holding raspisao je međunarodni javni natječaj za prodaju kampa s kamperskim parcelama, drvenim kućicama, restoranom, recepcijom i sanitarnim objektima, s početnom cijenom od 22,7 milijuna eura (bez PDV-a).

Priča o vlasništvu započela je 1961. godine, kad je temeljem rješenja o komasaciji zemljište na području obuhvata sadašnjeg autokampa postalo društveno vlasništvo, dok je prethodni vlasnik Ivan Oković obeštećen novčanim iznosom i zamjenskim zemljištem, objasnili su čelnici Umaga. Nakon tužbe Poljoprivredno-industrijskog kombinata Umag protiv Općine Umag, Okružni privredni sud u Rijeci donio je 26. ožujka 1968. presudu kojom je utvrdio da je PIK posjednik i korisnik poljoprivrednog zemljišta sadašnjeg obuhvata kampa Borozija. Temeljem te presude PIK je postao korisnik zemljišta, dok je vlasništvo ostalo društveno.

- Po našem mišljenju upravo je tada napravljen jedini i najveći propust zato što je 1968. cijelo područje sadašnjeg kampa Borozija postalo građevinsko, odnosno definirano je kao zona izgradnje turizma u prostornim i razvojnim planovima, ispričao je Bassanese.

- Nakon svega, preostaje nam gorka konstatacija - da je netko možda razmišljao na drugačiji način 1968. godine, danas bi tim zemljištem upravljao Grad i svu korist bi imali građani Umaga. Jedino što nam preostaje jest da se veselimo budućoj izgradnji hotela i smještaja za 2.800 gostiju koja će donijeti nova radna mjesta za naše sugrađane, zaključio je Bassanese. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter