Bartulja bez šlaga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnju Bartulju, najdugovjecniju i najposjeceniju pucku feštu središnje Istre, prekinula je kiša. U vecernjem dijelu programa, koji okupi najviše posjetitelja, na ljetnoj pozornici Zat kaštela uspjeli su nastupiti tek limena glazba Višnjan i folklorno društvo Cere.

Zbog ljetnog pljuska, koji je prekinuo višednevnu omorinu, morali su odustati ucenici OŠ Vladimira Gortana i mališani iz vrtica Rapcici.

Za organizatore, Opcinu, njenu tvrtku Žminj i Turisticku zajednicu, najgore je što su morali odgoditi koncert i plesnu zabavu Zlatka Pejakovica i grupe Koktelsi, kojima ce morati pokriti dio troškova. Izostat ce i dio prihoda od brojnih otvorenih ugostiteljskih terasa koje su bile postavljene na ljetnoj pozornici i oko središnjeg trga. Profitirali su jedino zatvoreni lokali u koje su se od kiše sklanjali posjetitelji.

Bartulja je i inace bila recesijska. Posjetitelja je bilo nešto manje, što je i posljedica istodobnog održavanja više turistickih fešti. Na brojnim štandovima, koji su bili postavljeni uz glavnu pješacku arteriju od sajmišta do središnjeg trga uz župnu crkvu sv. Mihovila, više se razgledavala nego kupovala izložena roba. Ponuda je bila dobra, moglo se kupiti od igle do lokomotive, ali su oprezni kupci imali zmiju u džepu pa se nisu cešce lacali novcanika.

Malo se posjetitelja odlucivalo na osvježenje i marendu s tradicionalnim kapuzom i fužima ili roštiljem na nekom od brojnih ugostiteljskih štandova. Bartulja je tako ponajprije iskorištena za ulicne razgovore prijatelja i znanaca.

Slicno je bilo i na stocnom sajmu, od kojeg je i potekla Bartulja. Nudilo se puno svinja za tov, ali su ih kupci, iako je godina zbog nekoliko ljetnih kiša rodna, više razgledavali nego kupovali. Mjesna udruga Agrožminj je i ove godine pripremila izložbu domacih životinja.

Na gospodarskom sajmu najviše se razgledavao stari traktor forcan iz 1936. koji je izložio Josip Tomišic iz Tomišici. Zbog prijetnje kišom Tomišic je odustao od izlaganja stare vršilice žita, koju takoder ljubomorno cuva na svom imanju.

I na izložbi istarskih suvenira, koja se tradicionalno održava na šterni uz središnji trg, bilo je puno izlagaca, nešto razgledavaca i malo kupaca.

Smotra istarskih pasa gonica na Klenovici pored sajmišta, koju s domacinima organizira umaški klub Istarski gonic, protekla je u nadmetanju vlasnika ovog plemenitog psa iz citave Istre. Mjesno lovacko društvo Zec je u streljani u Slivarima organiziralo otvoreni turnir u gadanju glinenih golubova.

U sportsko-rekreacijskom centru prireden je turnir u pljockanju. Na nogometnom igralištu održan je turnir mladih pionira i pionira NK Žminja, a veterani kluba su ugostili i kolege iz rijeckog kluba Sv. Matej. U Kuli je priredena videoprojekcija o 119. brigadi Hrvatske vojska, u cijem je sastavu bilo i puno branitelja Žminjštine, i izložba radova Tomislava Buktenice.


Podijeli: Facebook Twiter