Barroso želi uspostavu ustavnog poretka u Egiptu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je pozvao u nedjelju u Alžiru privremene vlasti u Egiptu da poduzmu sve moguće korake za uspostavu ustavnog poretka u toj zemlji, gdje je vojska svrgnula predsjednika.

"Nove egipatske vlasti moraju poduzeti sve za uspostavu ustavnog poretka u toj zemlji", rekao je Barroso na konferenciji za novinare i dodao da će oni "raditi u tom smjeru s egipatskim partnerima".

U Bruxellesu je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala na pokretanje procesa koji će omogućiti svim političkim čelnicima u Egiptu pokretanje dijaloga radi pripreme brzog organiziranja izbora.

"Taj dijalog mora pomoći pri održavanju mira i smirenju na političkom planu u zemlji", naglasila je Ashton preciziravši da su njezine službe u kontaktu sa svim stranama, uključujući tu i Muslimansko bratstvo.

Prvi slobodno izabrani egipatski predsjednik Mursi svrgnut je u srijedu, nakon dvije turbulentne godine od pada Hosnija Mubaraka u "Arapskom proljeću" koje je 2011. izmijenilo političku sliku čitave regije.

Najmanje 35 ljudi poginulo je u petak i subotu u sukobima protivnika i pristaša Mursija te snaga sigurnosti u Kairu, Aleksandriji i drugdje u nasilju koje je moćna egipatska vojska jedva mogla obuzdati. (Hina)
 


Podijeli: Facebook Twiter