Barroso za HTV: Prednosti ulaska u EU su velike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ulaskom Hrvatske u EU neće se riješiti svi problemi, tu nema čarobnog štapića, ali su zemlje koje su prije ušle u EU ostvarile veliki napredak u gospodarskom, socijalnom i reformskom smislu, a to se već i događa u Hrvatskoj otkako je istaknula kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji, rekao je u subotu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Prednosti koje dobiva ulaskom u EU za Hrvatsku su velike, jer će kao razmjerno mala zemlja biti na istoj razini s drugima i sudjelovati u donošenju odluka", rekao je Barroso u razgovoru za Dnevnik HTV-a. Predsjednik EK spomenuo je i strukturne fondove koji su iznimno važni jer je riječ o konkretnom obliku suradnje koji omogućuje financijsku potporu Hrvatskoj za regije, poljoprivredu, investicije, okoliš, što je od velike pomoći u stvarnom životu građana Hrvatske.

Govoreći o problemu korupcije, Barroso je napomenuo da je tijekom pregovora ostvaren napredak, jer se od RH nije tražio samo čvrsti novi pravni okvir nego i provedba, konkretni rezultati u borbi protiv korupcije, a s hrvatskim je vlastima dogovoreno i to da se istim putem nastavi i nakon pristupa Uniji. "Treba napomenuti da korupcija nije problem samo u Hrvatskoj, i druge zemlje su suočene s istim izazovima, u svim demokratskim državama vidjeli smo slučajeve korupcije", kazao je Barroso.

Europska komisija, po riječima njezinog predsjednika, uvijek se snažno zalaže za slobodan protok ljudi, uključujući i radnika, na teritoriju EU, jer je to "jedno od najvećih dostignuća europskog projekta". "No, istina je da je u pregovorima dogovoreno prijelazno razdoblje od najviše sedam godina prije nego što na snagu stupi puna sloboda protoka radnika iz Hrvatske u sve zemlje EU. Sedam godina će, međutim, proći vrlo brzo, a važno je da svi uživamo u perspektivi koja će doći, kao što će i ljudi iz Europe uživati u životu u Hrvatskoj, vrlo gostoljubivoj zemlji", rekao je Barroso na temu zatvaranja tržišta rada koje su neke zemlje članice EU proglasile za hrvatske građane za prve dvije godine.

O nedolasku njemačke kancelarke Angele Merkel na proslavu ulaska Hrvatske u Uniju u Zagreb, Barroso nije želio govoriti, rekavši da on ne može objašnjavati razloge njezine odluke, ali je istaknuo da je ona oduvijek vrlo predana procesu proširenja, osobito kad je u pitanju bila Hrvatska. "To mogu potvrditi jer sam često s njom pričao o tome", rekao je Barroso na kraju razgovora za HTV. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter