Barroso, Van Rompuy i Schultz po Nobela za mir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo tjedan dana nakon što je dobila Nobelovu nagradu za mir Europska unija je konačno odlučila tko će je preuzeti.

Umjesto jedne osobe na put u Norvešku 10. prosinca, EU će poslati tri, po jednog predstavnika svake od njegovih glavnih institucija, Europske komisije, Europskog vijeća i Europskog parlamenta.

Tako će na svečanost dodjele u Oslu putovati predsjednik EK-a Jose-Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik parlamenta Martin Schulz, rekli su dužnosnici EU-a u srijedu.

Ostaje, međutim, još nepoznato tko će održati govor po uručenju nagrade. Po običaju, govornik je samo jedan. Također nije jasno što će se dogoditi s novčanom nagradom od 1,2 milijuna dolara, no očekuje se da će novac ići u humanitarne svrhe.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade prošlog je petka objavio da je nagradu dodijelio Europskoj uniji i rekao da je ta 55 godina stara organizacija pomogla pretvoriti Europu iz "kontinenta ratova u kontinent mira" u desetljećima nakon Drugog svjetskog rata.

Posljednji je put nagrada dodijeljena samo nekoj organizaciji 1999. godine, Liječnicima bez granica. Obično kada se daje priznanje organizaciji navodi se i ime pojedinca što olakšava izbor osobe koja preuzima nagradu. Tako su 2001. nagradu dobili UN i tadašnji glavni tajnik Kofi Annan, a 2005. Međunarodna agencija za atomsku energiju i njezin čelnik Mohamed ElBaradei. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter