Barroso pozvao Europljane da prestanu šutjeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u petak je pozvao Europljane da prestanu šutjeti te da ne budu komformisti, već da počnu braniti Europu pred populistima i pred ekstremistima.

"Moramo imati hrabrosti boriti se s tim vrlo negativnim snagama. Vrlo odlučno pozivam Europljane da izađu iz zone vlastite sigurnosti, da prestanu šutjeti, da ne prepuštaju uvijek inicijativu onima koji su ekstremni te da imaju dovoljno hrabrosti da brane Europu. Volio bih da inicijativu ne preuzimaju antieuropski orijentirane osobe koje manipuliraju emocijama i tjeskobom" povezanom najčešće s krizom ili s nezaposlenošću, rekao je Barroso.

Predsjednica Nacionalne fronte Marine Le Pen i šef ogranka nizozemske ekstremne desnice Geert Wilders polovinom studenoga sklopili su savez čiji je cilj osnovati grupu unutar Europskoga parlamenta nakon održavanja izbora u svibnju 2014. Zbog toga bi proeuropski orijentirani građani trebali razmotriti konstruktivniji diskurs, smatra Barroso koji će 2014. završiti svoj drugi petogodišnji mandat za čelu Europske komisije.

"Volio bih da proeuropski orijentirani građani lijevog centra, desnog centra i centra imaju dovoljno hrabrosti da počnu braniti Europu i pokažu kako ima stvari koje bi trebalo učiniti na državnoj razini, a ne ih samo prebacivati na leđa Europe", kazao je Barroso i dodao kako smatra da bi ljudima trebalo objasniti da "Europa nije uzrok njihovih problema, već da je ona dio rješenja."

Nije Europa stvorila deficite i državne dugove nekih vlada. Nije Europa stvorila metež na financijskim tržištima, ona ih pokušava dovesti u red. Mi pokušavamo uspostaviti kakav-takav red. Europa donosi pravila i obavlja financijski nadzor koji na europskoj razini nije postojao prije krize", objasnio je. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter