Barroso: Novi pakt nije podijelio EU na dva dijela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski zahtjev da se osigura poseban status za njezin financijski sektor bio je neprihvatljiv za ostale clanice EU-a, izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u utorak u Strasbourgu i dodao da zbog toga nije došlo do konsenzusa s Londonom oko promjene Lisabonskog ugovora kako bi se ucvrstila financijska disciplina.

"Velika Britanija je u zamjenu za svoj pristanak tražila posebni protokol o financijskim uslugama, što bi nanijelo štetu jedinstvenom tržištu i zbog toga kompromis nije bio moguc", rekao je Barroso na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na kojoj se raspravlja o rezultatima prošlotjednog summita EU-a.

Celnici Europske unije odlucili su na summitu krajem prošlog tjedna da ce, zbog protivljenja Velike Britanije da se promijeni Lisabonski ugovor, pripremiti novi medudržavni sporazum koji vodi prema ekonomskoj i fiskalnoj uniji zemalja eurozone. Osim 17 zemalja eurozone, mogucnost pristupanja novom sporazumu najavile su Švedska, Danska, Poljska, Ceška, Madarska, Litva, Latvija, Rumunjska i Bugarska, s tim da ce se vlade Švedske, Danske i Madarske prije toga konzultirati sa svojim parlamentima.

Velika je Britanija pak tražila da se njezin financijski sektor izuzme iz buduce europske regulative o tom sektoru, a upravo se dereguliranost financijskih usluga smatra jednim od uzroka sadašnje krize.

Predsjednik Europskog vijeca Herman Van Rompuy najavio je u Strasbourgu da ce novi fiskalni pakt biti potpisan pocetkom ožujka sljedece godine. Novi ugovor o fiskalnoj uniji trebao bi biti ratificiran do lipnja. Barroso i Van Rompuy istaknuli su da se novi ugovor mora ugraditi u postojece ugovore.

"Komisija nece prihvatiti nikakav meduvladin ugovor koji bi bio u sukobu s pravnim poretkom EU-a", rekao je Barroso, koji je takoder izrazio zadovoljstvo što nije došlo do podjele EU-a na dva dijela. "Na srecu, nije došlo do podjele EU-a na 17 zemalja eurozone i 10 ostalih. To je bila najveca opasnost summita. Ovo nije sporazum '17 plus' nego '27 minus'", rekao je Barroso.

Celnik najvece parlamentarne skupine EPP-a Joseph Daul je postavio pitanje britanskog prava na povrat sredstava iz europskog proracuna, za što se izborila još nekadašnja premijerka Margareth Thatcher. "Otvoreno je pitanje mjesta Velike Britanije u Europi. Izolacija Britanije jasno pokazuje da tamošnja koalicija Europsku uniju vidi kao puku zonu slobodne trgovine, bez solidarnosti i odgovornosti prema partnerima. U tom kontekstu, mislim da bi britanski rabat (povrat sredstava iz europskog proracuna) trebalo dovesti u pitanje. Novac naših poreznih obveznika trebao bi biti korišten za druge svrhe, a ne za nagradu sebicnih i nacionalistickih stajališta", rekao je Daul.

"Buduci da se Britanija odbila pridružiti odluci svojih partnera, nacrt ugovora nece se raditi kako smo mi željeli kroz postojece ugovore EU-a, nego kao meduvladin ugovor. To nam postavlja brojne pravne i politicke probleme", rekao je Daul.

Odluku britanskog premijera Davida Camerona da se ne pridruži ostalim clanicama EU-a posebno su pozdravili britanski euroskepticni zastupnici u Europskom parlamentu. "Mi cemo biti prva zemlja koja ce istupiti iz EU-a, ponovno cemo vratiti svoju slobodu, a vi cete nastaviti putem koji vodi u propast", rekao je Nigel Farage. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter