Barroso: Njemačka bi mogla činiti više za eurozonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je da bi Njemačka mogla činiti više kada je riječ o pomoći gospodarstvu eurozone i pozvao ju da bolje ispunjava svoju ulogu pokretača Europe.

"Jedinstveno europsko tržište, u obliku u kojem danas postoji, omogućuje Njemačkoj da jako dobro iskoristi svoju konkurentsku prednost" na polju tehnologije i industrije, ocijenio je Barroso u govoru koji je održao u Frankfurtu.

Zato bi "Njemačka mogla činiti više kako bi i drugima omogućila da istaknu svoje prednosti", napose kroz "slobodan i neometan pristup" tržištu usluga u Europi.

"Odgovor nije u tome da snažna gospodarstva plaćaju za slaba", ocijenio je Portugalac, dodajući da "stvar koja nam doista treba jest ispraviti postojeće makroekonomske neravnoteže, ponajviše u eurozoni. Tu Njemačka može dati svoj doprinos".

Zadnjih mjeseci "Njemačka je radila u vlastitom interesu, ali to nije problem sve dok se to može pomiriti s Europskom unijom u cjelini. Upravo to i jest Europa, kolektivno braniti naše nacionalne interese", dodao je predsjednik EK-a.

"Njemačka mora preuzeti najvišu razinu vodstva u Europi", rekao je obraćajući se slušateljstvu u Frankfurtu.

Jose Manuel Barroso koji iduće godine odlazi s dužnosti, rekao je također da je euro "bio uspjeh" jer je istodobno donio monetarnu stabilnost i nisku kamatnu stopu u Europi. "Velika većina (Europljana) podupire euro nakon petogodišnje krize", izrazio je zadovoljstvo Barroso. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter