Barroso ne ide u Ukrajinu, Merkel uvjetuje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nece posjetiti Ukrajinu zbog odnosa spram zatvorene bivše premijerke Julije Timošenko, a posjet njemacka kancelarka Angela Merkel uvjetuje njenom sudbinom, rekli su njihovi glasnogovornici u ponedjeljak.

Ukrajina je domacin skupa predsjednika država središnje Europe na Jalti 11. i 12. svibnja a, s Poljskom je domacin europskog nogometnog prvenstva u lipnju.

Nije bilo jasno je li Barroso planirao posjetiti neki od tih dogadaja. "Što se tice predsjednika, jasno je da, kako stvari sada stoje, nema namjeru ici u Ukrajinu ili sudjelovati na dogadanjima u Ukrajini u ovom trenutku", rekla je njegova glasnogovornica Pia Ahrenkilde Hansen na konferenciji za novinare.

Glasnogovornik njemacke vlade Georg Streiter rekao je da bilo kakav posjet kancelarke Merkel za održavanja europskog nogometnog prvenstva ovisi o sudbini Julije Timošenko. Na pitanje planira li kancelarka posjet Ukrajini tijekom prvenstva koje se održava od 8. lipnja do 1. srpnja, Streiter je rekao da još nema konkretnih planova putovanja.

- Bilo kakvo planiranje puta ovisi o sudbini gospode Timošenko i ovisi o vladavini prava u Ukrajini, objasnio je.

Njemacki tjednik Der Spiegel u svom posljednjem izdanju napisao je da Merkel nece posjetiti Ukrajinu ako na pocetku prvenstva Timošenko još uvijek bude u zatvoru.

Svoje sudjelovanje na summitu predsjednika srednjoeuropskih zemalja u Ukrajini do sada su, prema pisanju više njemackih medija, otkazali predsjednici Njemacke Joachim Gauck, Austrije Heinz Fischer i Slovenije Danilo Türk.

Zbog postupanja ukrajinskih vlasti prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko bojkotu se priklonio i ceški predsjednik Vaclav Klaus, prenosi ceski list Lidove novini.

Politicari ce bojkotirati i ukrajinski dio europskog nogometnog prvenstva Euro 2012. u lipnju pa je svoj nedolazak najavila europska povjerenica za pravosude i temeljna prava Viviane Reding.

Bivša ukrajinska premijerka nalazi se u zatvoru u Harkovu, jednom od cetiri ukrajinska grada u kojima ce se igrati utakmice europskog nogometnog prvenstva. Timošenko je prošlog listopada proglašena krivom za zloporabu vlasti dok je bila premijerka, a ovoga mjeseca protiv nje je pokrenut još jedan proces za izbjegavanje poreza.

Zapadne zemlje ocjenjuju da su postupci protiv nje politicki motivirani, a Timošenko je sve optužbe odbacila kao dio kampanje predsjednika Viktora Janukovica protiv oporbe.


Podijeli: Facebook Twiter