Barroso bez datuma hrvatskog ulaska u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nije u cetvrtak u Zagrebu govorio o mogucem datumu završetka pregovora Hrvatske i Europske unije, ali je naglasio da je došao dati poruku ohrabrenja Hrvatskoj u završnoj fazi pristupnih pregovora.

"Ne mogu govoriti o konkretnom datumu. Uvijek smo naglašavali da je sadržaj važniji od brzine", rekao je Barroso nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor na kojem je bio i povjerenik za proširenje EK-a Štefan Fuele.

"Mogu vam dati ohrabrenje u posljednjim i konacnim naporima", kazao je Barroso, naglasivši pritom da je cilj hrvatske Vlade o završetku pregovora u lipnju "vrlo izazovan i ambiciozan".

Pritom je iznimno pohvalio rad i napore premijerke Kosor i citave Vlade na približavanju Hrvatske EU-u.

Jakovcic: Treba nam datum ulaska u EU, a ne završetka pregovora


Istarski župan Ivan Jakovcic u cetvrtak je u Pazinu ustvrdio da Hrvatska treba dobiti datum ulaska u Europsku uniju, a ne datum završetka pregovora.

- Mi ocigledno prolazimo posebnu proceduru koju nije prošla niti jedna država koja je ulazila u Europsku uniju, što je loša poruka ne samo za gradane Hrvatske, nego i za širu regiju, koju upravo obilazi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. To je loše za hrvatsku Vladu, za gradane, za Europsku komisiju, ali i za širu regiju jer ispada da ce zapadni Balkan biti penaliziran i da Hrvatska prva prolazi posebnu proceduru ulaska u EU za razliku od ostalih država, naglasio je Jakovcic i dodao da je perspektiva koju Europska komisija nudi Hrvatskoj vrlo zabrinjavajuca. On stoga ocekuje da se cim prije objavi datum ulaska Hrvatske u EU.


Podijeli: Facebook Twiter