"Baron Gautsch" u Hrvatskom muzeju turizma

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji krajem prošloga tjedna otvorena je izložba Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell'Istria iz Pule, "Baron Gautsch – prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri (1914. – 2014.)".

Ova izložba, kojom se Povijesni i pomorski muzej Istre 2014. godine uključio u obilježavanje 100. godišnjice Prvog svjetskog rata, prvotno je bila postavljena u izložbenim prostorima muzeja na Kaštelu u kolovozu 2014., na 100. godišnjicu potonuća broda, a gostovanje u Opatiji prvo je u nizu brojnih gostovanja u zemlji i inozemstvu koja će uslijediti.

Gostovanje Povijesnog i pomorskog muzeja Istre predstavlja nastavak međumuzejske suradnje ova dva muzeja. Uz ravnateljicu muzeja domaćina, Katarinu Mažuran Jurešić, okupljene su pozdravili ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell'Istria Gracijano Kešac i autorica izložbe, kustosica Katarina Pocedić, koji su govorili o povijesti broda, istraživanjima na njegovoj olupini i o samoj izložbi, zatim pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica te zamjenica gradonačelnika Opatije Marina Gašparić, koja je otvorila izložbu. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter