BaRoMus: Zanimljiv spoj violine i harfe


U nastavku koncertne sezone u organizaciji 12. BaRoMusa sinoć su u rovinjskoj crkvi sv. Franje pred brojnim posjetiteljima nastupile violinistica Tamara Petir i Mirjana Krišković za harfom. Dvije glazbenice već dugi niz godina aktivno djeluju kao komorne glazbenice nastupajući na renomiranim glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim komornog muziciranja, umjetnice su i članice Simfonijskog orkestra HRT-a - Tamara Petir na mjestu prvih violina, a Mirjana Krišković na mjestu solo harfe.

Hommage sonati

Duo Petir-Krišković okupljenima se predstavio izvedbom programa naslovljenog "Sonata-soNAta-sonaTA". Kako i sam naslov sugerira koncert je protekao u znaku Sonate, a okupljeni su imali prilike čuti kako ova glazbena forma zvuči i kako su odabrani skladatelji pristupali ovom glazbenom obliku počevši od baroka pa sve do današnjih dana.

Poticajan glazbeni vremeplov započeo je izvedbom kasnobarokne "Sonate br.6 u E-duru" G. F. Händela (1685.-1759.) na kojeg se odlično nadovezala solo izvedba na harfi Sonate u c-molu talijanskog skladatelja G. B. Pescettija (1704.-1766.). Svojom solo izvedbom i interpretacijom s istančanim ukusom za oblikovanje glazbene fraze harfistica Mirjana Krišković je izuzetno nadahnutom izvedbom zadivila posjetitelje. U nastavku koncerta bravuroznom solo izvedbom izuzetno zahtjevne "Sonate za violinu solo op.115 u D-duru" Sergeja Prokofjeva Tamara Petir je u potpunosti pridobila BaRoMusov auditorij.

Ono što je ovom programu dalo dodatnu vrijednost bila je i praizvedba skladbe pod naslovom "Sonata (dis)cordia" hrvatskog suvremenog skladatelja Ivana Josipa Skendera (1981.). BaRoMus Festival u suradnji s izvođačima i skladateljima, među ostalim, nastoji dati svoj doprinos i njegovanju domaće suvremene glazbene produkcije, a ovo je bila još jedna u nizu praizvedbi suvremenih djela koje su se kroz godine održavanja ove glazbene manifestacije iznjedrile u Rovinju.

Uspješne umjetnice

Za kraj koncerta duo je odlučio upoznati auditorij s "Fantazijom op.124 u A-duru" francuskog skladatelja C. S. Saensa (1835.-1921.) čime je okončana još jedna koncertna večer u produkciji 12. BaRoMus Festivala.

Ako uzmemo u obzir da su gošće ove večeri bile dvije profesionalne glazbenice koje odabranom glazbenom materijalu pristupaju s mnogo pažnje i brige za svaki glazbeni detalj uspješna koncertna večer nije mogla izostati što su potvrdile i reakcije publike na njihove izvedbe. Rijedak spoj zvukova violine i harfe pokazao se vrlo zanimljivim i bio je pravo osvježenje koje je koncertni prostor obogatilo jednim novim suzvučjem stvarajući karakterističan zvučni pejzaž i osebujnu tonsku sliku. Glazbenice su u Rovinju naišle na topao doček okupljenih ljubitelja klasične glazbe koji su ih otpratili burnim pljeskom odobravanja. Koncert je održan zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH. (Ivan MERKLIN)


Podijeli: Facebook Twiter