BaRoMus: Odličan nastup dua Has - Richter

Duo Has - Richter (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Duo Has - Richter (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Rovinjski je festival barokne glazbe BaRoMus nastavljen sinoćnjim izvrsnim koncertnim nastupom Silvija Richtera na baroknoj violini i Krešimira Hasa za čembalom. Umjetnici su za svoj nastup odabrali tematski koncipiran program naslovljen "Baroque Sonats", kojeg su otvorili izvedbom atraktivne Ciaconne za violinu i basso continuo Antonija Bertalija.

Ono što ovu skladbu izdvaja od većine ciaconna 17. stoljeća su harmonijske modulacije koje uz promjene tempa i dinamike doprinose zanimljivosti djela.

Koncertni je program nastavljen izvedbom dvaju baroknih sonata (Sonate Unarum Fidiumm- Sonatae Quinta i Sonate Unarum Fidum- Sonatae Quarta, austrijskog skladatelja Johanna Heinrich Schmelzera. Upravo, zanimljivo je da je zbirka Sonate Unarum Fidium (1644.) prvo notno izdanje u zemljama njemačkog govornog područja u potpunosti posvećeno baroknoj sonati.

U obje kompozicije do izražaja je došao jasan dijalog dvaju instrumenta i jasni dinamički kontrasti, a postignuta je i izvorna zvučna slika oplemenjena tonskim koloritom barokne violine.

U nastavku koncertne večeri okupljeni su imali priliku prisustvovati zanimljivoj i predanoj interpretaciji Sonate za violinu i basso continuo u a-molu, op.5, br.7 francuskog baroknog skladatelja Jean Marie Leclaira, a koncertna je večer okončana izvedbom sonate za violinu i basso continuo u e-molu, BWV 1023 Johanna Sebastiana Bacha.

Nakon aplauza glazbenici su pozvani na bis i za kraj nastupa izveli vrlo atraktivnu skladbu Tamburin J. M. Leclaira. Valja istaknuti i da je sam koncert dvojice glazbenih virtuoza ostvaren zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a sljedeći na redu, u sklopu ovogodišnjeg BaRoMusa je sutra, kada u franjevačkom samostanu s početkom u 21 sat nastupaju saksofonist Saša Nestorović i klavirist Igor Peteh. Program Dua Nestorović- Peteh, na kojem će se izvoditi djela I. Lukačića i J. S. Bacha naslovljen je "Baroque Ballads". Ulaz je besplatan. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter