BaRoMus: Dvojica glazbenika za tri bisa

(N. ORLOVIĆ RADIĆ)
(N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Gostovanjem sopran saksofonista Saše Nestorovića i Igora Peteha za glasovirom 9. BaRoMus festival brojnim je gostima koncertne večeri u rovinjskoj crkvi svetog Franje osigurao zanimljiv i ugodan glazbeni doživljaj.

Dvojica glazbenika svoj su nastup nazvan "Barokne balade" započeli izvedbom odabranih skladbi Ivana Lukačića (iz zbirke Sacrae Cantiones). Riječ je o jednom od najznačajnijih hrvatskih ranobaroknih skladatelja, a ova je zbirka skladbi njegovo jedino do danas sačuvano djelo. Nastup dvojice izuzetno usklađenih glazbenika i njihov pristup interpretaciji pokazao je da Lukačićeva glazba može biti itekako aktualna i izazovna za pažljivog modernog slušatelja. Izvedbom odabranog niza moteta (Sicut cedrus, Suscipiat Dominus, Osculetur me, Trahe me post te i Cantabo Domino) iz spomenute zbirke, glazbenici su istaknuli svu ljepotu odabranih skladbi, a pozorne su slušatelje podsjetili na nezaobilazan djelić hrvatske glazbene baštine.

Drugi dio koncerta bio je posvećen glazbi velikog Johanna Sebastiana Bacha. Za svoje rovinjsko gostovanje glazbenici su iz velikog Bachovog opusa odlučili s publikom podijeliti ljepotu nekih od njegovih najljepših stranica i za to su odabrali "Adagio" iz "Sonate za violinu i obligatni čembalo BWV 1019", "Allein Gott in der Höh sei Ehrv BWV 711" (iz ciklusa "Kirnbergerovi korali"), "Adagio BWV 564", "Andante" iz "Sonate za flautu i basso continuo BVW 1034", "Andante i Presto" iz "Sonate za violinu BWV 1015", "Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 645" i" Wo soll ich fliehen hin BWV 646" (iz ciklusa 6 Schüblerovih korala).

Gostujući su glazbenici s publikom podijelili svoje tumačenje odabranih skladbi interpretacijom na sopran saksofonu i klaviru, što nudi novo iskustvo doživljaja baroknog zvuka uopće. Njihovo umijeće i usklađenost rezultiralo je čak trima pozivima na bis. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter